Jizera na Malé Skále praská ve švech. Ideální stav vody přilákal i vodáky

11. červen 2013

Tolik vodáků tu letos ještě nebylo, chválí si slunečný den majitelé půjčoven lodí, restaurací i vodácké školy na Malé Skále u Turnova. Jizera, ve které je během roku spíš vody méně než by milovníci pádel a vesel potřebovali, přilákala i ty, kteří kvůli zákazu plavby na rozvodněných řekách na svou oblíbenou Vltavu nebo Labe jet nemůžou.

„Ahoj,“ zdraví školní třídu na vodáckém výletě Aleš Ressler, který celý jejich pobyt zorganizoval a teď je filmuje z maloskalského mostu.

Podle Aleše je aktuální stav Jizery pro vodáky ideální: „Každý den sledujeme povodňové servery. Nejen kvůli tomu, že jsou nyní povodně, ale děláme to tak už léta. Podle počasí a podle stavu vody buď jedeme, nebo nejedeme. Každý normální vodák to tak dělá.“

Učitelka Lucie Kováčová z Čachovic na Mladoboleslavsku v posledních dnech hodně žhavila telefonní dráty, aby se ujistila, zda může v době, kdy na řadě řek na povodňových stupních platí zákaz plavby, s dětmi na Malou Skálu přijet.

„Původně jsme na vodu chtěli, ale trochu se bojíme. Připadá nám, že jí je víc než normálně a je zakalená,“ říká učitelka Renata Šulcová z jilemnické školy, která stále ještě váhá, jestli děti na vodu vezme.

Tomáš Štrégl ze Žluté plovárny, odkud mají jilemnické děti na raftu jet, ji ale uklidňuje. Jizera je v pohodě:

„V tuto chvíli je sice špinavější, ale to je tím, že se tam ještě částečně splavují pole. Takže to barví, ale není to nic nebezpečného. Výška vody je na středu, tedy ideální na splavnost.“

Tomášovi zvoní každou chvíli telefon. Lidé chtějí informace, hodlá jich přijet ještě hodně.

Školačka Veronika se právě dozvídá,že třída do Dolánek zřejmě popluje. Na raftu pojede poprvé, má proto trochu strach. Její spolužák ji ale uklidňuje. Umí kormidlovat a ví, jak zvládnout maloskalský jez:

„Musí se to trochu rozjet, aby se pak vyjelo z toho, co je pod jezem.“

Na jezu jsou i instruktoři a radí dětem, jak ho v pohodě sjet.

Spustit audio