Jilemnice: Lékaři z Ruska mají v české nemocnici těžký start

1. červenec 2016

V Masarykově nemocnici v krkonošské Jilemnici teď přijali kvůli nedostatku českých lékařů dva ruské doktory. Z Volgogradu a Saratova. Přestože se jedná o zkušené odborníky, musí kvůli přísné české legislativě pracovat do absolvování předepsaných zkoušek pod dohledem. Podíváme se za nimi na chirurgii.

„Pro mě je tu hodně nového, přístroje, počítače, systém. Musím se všechno učit, i češtinu a musím pracovat trošku jinak, než jsem pracoval v Rusku,“ říká Michael Smikov, traumatolog z Ruska.

Pacienti podle přízvuku poznají, že někteří doktoři nejsou z Čech, ale neřeší to. „Vždycky mi záleží hlavně na kvalitě odvedené práce a ta byla výborná,“ říká pacient Petr.

„Musím opakovat zkoušky v češtině – gynekologie, pediatrie, interna i chirurgie, za jeden den musím udělat státní zkoušku,“ popisuje Věra Matuzina, primářka chirurgického oddělení jilemnické nemocnice a pokračuje: „Předtím ještě musím udělat test z české legislativy a zopakovat stáže.“

Ředitel jilemnické nemocnice Jiří Kalenský usiloval o lékaře z východní Evropy už dlouho. „Pro nás to znamená poměrně dlouhé čekání a velkou administrativní zátěž.“ Podle Jiřího Kalenského by ruští lékaři měli mít zkoušky rozprostřené do širšího časového období.

Spustit audio