Jediný skanzen v Ústeckém kraji na vás čeká v obci Zubrnice. Prohlédněte si ho

21. srpen 2015
Česko – země neznámá

Vydat se na výlet do dob dávno minulých, obdivovat zručnost starých řemeslníků, žasnout nad důmyslností mlýnského mlecího zařízení, divit se, jak kdysi vypadala školní třída a třeba i ochutnat koláč upečený podle starého receptu, to všechno můžete ve skanzenu v Zubrnicích.

Ústecký skanzen se ze skrovných začátků za několik desetiletí značně rozrostl. Během celého roku se v něm odehrává spousta akcí – od Masopustu přes Velikonoce, Májový jarmark, Mariánskou pouť až k Podzimu na vesnici a Vánocům. Ale i když do zubrnického skanzenu zavítáte v běžný otvírací den, uvidíte hodně zajímavého.

V 70. letech minulého století se nadšencům z ústeckého muzea v čele s Františkem Ledvinkou podařilo doslova v hodině dvanácté zachránit jednu z největších zubrnických usedlostí – statek s číslem popisným 61, který je dnes centrem skanzenu. Patří k němu i celé zázemí – stodoly, špýchar, dodnes funkční sušárna ovoce a dokonce i bylinková zahrada.

Statek čp. 61

V jednotlivých interiérech máte možnost vidět, jak se kdysi pracovalo, vařilo, jedlo, spalo. Zkrátka žilo. Zejména při tradičních akcích ožívá celý skanzen ukázkami starých řemesel, dobových tanců a různých zvyků v různých ročních obdobích.

Od statku ke skanzenu

Vývoj skanzenu byl poměrně dlouhý. Podařilo se v něm otevřít kostel sv. Máří Magdalény, který propůjčuje své prostory k výstavám, je možné zde posedět ve staré školní třídě a zkusit si napsat kousek krasopisného cvičení násadkovým perem a inkoustem. Zastavit se ale můžete i v malém obchůdku, v jakém možná kdysi nakupovala vaše prababička.

Roubený dům z Loubí

Příjemná procházka vás z návsi dovede k mlýnu Týniště s číslem 27, kde je k vidění nejen mlýnské kolo, ale i celá mlecí soustava a obytné světnice.
Soubor staveb obohacují přenesené objekty – například studna ze Střížovic nebo roubený statek z Loubí, který poskytuje prostory řadě programů pro děti i dospělé. V létě je asi nejoblíbenější akcí Pečení s Aničkou. Vždy o víkendu po ránu se zadělá poctivé kynuté těsto a pak už se útulnou světničkou line náramná vůně pečených buchet a koláčů.

Prohlédnout si můžete také Elektrotechnickou expozici, která už sice nespadá pod skanzen, ale dává rovněž představu o dobách minulých. Třeba tu uvidíte radiopřijímač, který poslouchal váš dědeček.

Světnice ve mlýně

Kromě toho se zde chystá rozměrná modelová železnice, která má zobrazovat původní zdejší trať. Ostatně kousek za vsí je i srdce Zubrnické museální železnice – původní nádražíčko, odkud při větších akcích vyjíždí i historický vlak a spojuje nedaleké krajské město Ústí nad Labem se Zubrnicemi.

Čtěte také

Spustit audio