Jaké byly Vánoce u Habsburků? Můžete vidět na zámku v Zákupech

16. prosinec 2017

Přestože zámek v Zákupech na Českolipsku oficiálně ukončil návštěvnickou sezonu na konci října, můžou lidé ještě dnes navštívit poslední adventní prohlídky. Ty jsou věnované vánočním svátkům na panovnických dvorech, například u Habsburků, na dvoře britské královny Viktorie, nebo na carském dvoře za cara Mikuláše II.

Zábradlí zámeckého schodiště je vyzdobeno chvojím a šištičkami. V době posledních Habsburků, kteří zákupský zámek vlastnili tomu tak ale nebývalo.

„To je samozřejmě fikce, protože Zákupy sloužily jako letní sídlo, takže takováhle nějaká výzdoba byla v Hofburgu ve Vídni,“ vysvětlil kastelán Petr Weiss.

Vánoční prohlídka je rozdělená tak, aby se návštěvníci dozvěděli jak vypadaly Vánoce na evropských panovnických dvorech. Expozice těch Habsburských vychází z dobových pramenů.

 „Snažili jsme se vycházet z dobových obrázků a ze vzpomínek Františka Josefa I. a jeho bratrů. Zkrátka mladých arcivévodů, tak jak oni vnímali Vánoce. I ten strom tou podobou to má připomínat. V těch vzpomínkách malých arcivévodů se objevuje to, že ty stromečky byly ověšeny různými zvířaty, byly tam hlavy vojáčků, laskominy,“ popsal koncepci výstavy kastelán Petr Weiss.

Poslední prohlídky se konají třetí adventní neděli

Pod stromečkem pak leží třeba štulec na ruce, šperkovnice, panenky nebo dřevění koně.

„To jsou dárky, které jsme připravili podle vzpomínek těch mladých rakouských arcivévodů. Dochovaly se například jejich vzpomínky na dárky, které dostávaly od své babičky Karolíny Augusty, která právě zákupský zámek ve druhé polovině 19. století navštěvovala,“ doplnil průvodce Štěpán Kurka. Podle něj potomci panovnického domu často dostávali také drobnosti s náboženskou tematikou. Velký vliv na to co dostali, měla podle Kurky také jejich klasifikace od jejich učitelů a vychovatelů.

Součástí vánoční prohlídky je i zámecká kaple svatého Františka, kde během prohlídky uslyšíte také ukázky hry na původní varhany z 19. století.

„Kaple byla na šlechtických sídlech tím nejdůležitějším prostorem, kde měli stromky už od začátku adventu, kde od začátku adventu stavěli jesličky a betlém a jak postupovalo  to období do narození Ježíška ty figurky přidávali…,“ pokračoval ve výkladu Petr Weiss.

Kaple patřila na zákupském zámku k nejdůležitějším prostorám

Na prohlídce návštěvníci uvidí, jak slavili Vánoce na dvorech japonského císaře, ruského cara nebo třeba britské královny Viktorie. Každou celou hodinu od 10 do 14 hodin si mohou projít deset vyzdobených pokojů.

Zákupský zámek se pro veřejnost uzavře po adventních prohlídkách, a to až do konce března.

autoři: Tomáš Mařas , mib
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.