Jak zachránit nakyslou nebo sraženou šlehačku podle Josefa Maršálka

Občas se nám může stát, že smetana ke šlehání, kterou máme doma v lednici není zrovna ve své kondici. Nevadí, i tak ji můžeme použít.

Nakyslá smetana ke šlehání

Nakyslou šlehačku můžeme přidat do pečeného výrobku. Pokud totiž projde dlouhou tepelnou úpravou, nic se jí, ani výrobku nestane. Můžeme tak vytvořit šlehačkovou bábovku, nebo jí můžeme přidat do kynutých těst.

Sražená šlehačka

Pokud se stane, že smetanu ke šlehání začneme šlehat a bude se srážet, pak musíme přestat. Zachránit ji můžeme například tak, že z ní vyrobíme pařížskou šlehačku. Na 500 g smetany ke šlehání přidáme 50 g kakaového prášku, 80 g cukru krupice a směs za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 1 minutu, sundáme z vařiče a necháme vychladit nejlépe přes noc v ledničce. Druhý den ušleháme báječnou pařížskou šlehačku!

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.