Citron je skvělý podpůrný lék. Při horečce na něj ale zapomeňte

Známe to od dětství. Člověk nastydne nebo chytí chřipku, dostane horečku a maminka přinese hrnek horkého čaje s citronem a medem. Pokračujete s tím také u své rodiny? Přestaňte.

Citronová šťáva s poměrně vysokým obsahem vitamínu C a dalších tělu prospěšných látek je skvělou prevencí, díky svému antiseptickému účinku zažehná i začínající bolesti v krku. Ve Francii je obvyklé kapat si citronovou šťávu do nosu při rýmě. Podle tradiční čínské medicíny citron stahuje a ochlazuje, takže by se mohlo zdát, že bude i dobrým prostředkem proti horečce. To je ale omyl.

„Citron umí zabraňovat úniku tekutin z těla, proto když trpím nachlazením a potřebuji se vypotit, určitě citronovou šťávu do čaje nepřidám,“ vysvětluje celostní výživová poradkyně Dagmar Chmelířová. Horkost, která v těle vznikla, musí odejít otevřenými póry v kůži, citron by způsobil jejich uzavření a onemocnění by mohlo trvat delší dobu.

Začněte den s citronem

Rozhodně ale citron nezatracujte, u mnoha dalších zdravotních potíží skvěle poslouží nejen jako prevence, ale i jako podpůrný lék. Nalačno vypitá sklenice teplé vody se šťávou z poloviny menšího citronu hodinu až půl hodiny před snídaní vás dobře naladí na nový den, povzbudí trávicí systém, především činnost střev, harmonizuje žaludek, prospěje játrům a žlučníku, močovým cestám a ledvinám, příznivě ovlivní i krevní oběh a srdce. Večer vypitá sklenice téhož by vás měla zbavit nočních křečí v nohou.

Jako první pomoc zafunguje koncentrovaná citronová šťáva při nevolnosti a pocitech na zvracení a také u závratí při nízkém krevním tlaku. V Tibetu se jako prevence různých onemocnění včetně rakoviny užívá citron doplněný česnekem: 100 g prolisovaného česneku zalijte šťávou z 6 citronů, uzavřete ve sklenici, dejte do lednice a denně berte 1 lžičku směsi ve sklenici teplé vody.

Všeho moc škodí

Ani s citronem se to ale nesmí přehánět. Nadměrná konzumace citronů, přesněji řečeno kyselé chuti, podle celostní výživové poradkyně Dagmar Chmelířové způsobuje nepevnost svalů a mohlo by snáz dojít k poranění.

citron

Citrony bývají vychvalovány pro obsah vitamínu C. Bezesporu ho obsahují hodně, pokud ale potřebujete vitamín C doplnit, více ho mají např. šípky, petrželová nať, černý rybíz, červená nebo zelená paprika, kopr, kiwi, brokolice, řeřicha nebo také jahody. Čím čerstvější ovoce a zeleninu jíte, tím více vitamínu C přijímáte.