Jak se chytaly ryby v pravěku? Nejen to se dozvědí návštěvníci na výstavě v turnovském muzeu
Muzeum Českého ráje v Turnově na Semilsku láká milovníky ryb a rybaření na výstavu nazvanou Kapr sumec štika. Návštěvníci se dozvědí zajímavosti o tradičním lovu a chovu ryb v Pojizeří, uvidí pomůcky rybářů a taky pytláků. A navíc se seznámí s recepty na chutnou přípravu šupináčů. Zjistí třeba, jak pekli kapří půlky staří Keltové.
„Stačí vám pak k tomu jen hrstka soli, kterou si to ochutíte, jinak k tomu nepotřebujete nic. Keltové rybu buď napíchli na klacek a pekli, nebo měli jednoduchý gril,“ vysvětluje Václav Horák z archeoparku Prášily, který právě na takovém keltském grilu připomínajícím kovové sáňky voňavé kapří maso na vernisáži připravoval.
Ředitelka Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová spolu s návštěvníky ochutnávala a vysvětlovala, proč muzeum tuhle výstavu pořádá.
„Chtěli jsme veřejnosti dokázat, že ryba, která přichází na náš stůl, nemusí být pouze z jižních Čech. Že je tady řada rybníků a rybářských svazů, jsou tu i drobní chovatelé, kteří mají malý rybníček a prodejnu s nabídkou živých ryb. A že ta tradice je tu od středověku a že rybáři tady pořádají stejné výlovy jako třeba v Třeboni.“
Způsob lovu ryb se od pravěku příliš nezměnil
Více detailů doplňuje historik Jiří Sajbt: „Rybníkářství se sem dostávalo vždy s vrchností. Protože rybník vždycky povyšoval to panství. Ať už se využívala kumulace vody pro pohon mlýnů či hamrů nebo k samotnému chovu ryb. Zjistili jsme jednu zajímavost, že se po desítkách let rybníky vypouštěly a využívalo se toho, že na dně bylo úrodné bahno a mohlo se na té půdě pěstovat obilí. A to se pak střídalo.“
Archeoložka Lenka Tuláčková připomněla, že ryby se teď chytají v podstatě stejně jako v pravěku.
„Pravěcí rybáři ve starší době kamenné už chytali na háček, nebo používali proutěné vrše, které fungují i dnes jako past na ryby. Sítě měli už rybáři v mladší době kamenné a lov nevodem, jak tahají sítě mezi sebou, to vidíte taky dnes, stejně jako chytání ryb do ruky.“
Na výstavě Kapr, sumec, štika se třeba dozvíte taky to, co je to koženáč, mísná ryba nebo jak připravovala kapry legendární kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová. A to až do konce ledna příštího roku.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rusko viní pracovníka ambasády z pašování silných léčiv. Předvolalo si proto českého chargé d'affaires
-
Nebudu se tím šťouchem trápit. Kazili i největší favorité, říká Rohan po šestém místě
-
Z hutě Liberty mizely miliardy. Politici tušili její insolvenci od ledna, říká zastupitelka Klusová
-
Za konec 168 hodin může opakované porušování pravidel, tvrdí Souček. Na setkání Rady ČT nepřijde