Jak to bude se slonincem aneb Sloní aktuality z liberecké zoo

Zoo v Liberci plánuje výstavbu nového moderního pavilonu a výběhů pro chov slonů. Ten současný, ve kterém žijí dvě slonice indické, ale teď vylepšila, a to díky penězům, které věnovali návštěvníci a příznivci zahrady.

380 tisíc korun vybrali chovatelé v liberecké ZOO do sbírkové kasičky a při různých benefičních akcích na podporu chovu svých dvou slonic. Za darované peníze pětapadesátiletá Rání a čtyřiatřicetiletá Bala dostaly například speciální krmné nerezové vozíky, velké sloní hračky a novou podlahu do slonince.

Rání, sloní babičku trápí artróza

Rání žije v dnes už zastaralém pavilonu slonů z roku 1972 většinu svého života. I ona je jedním z důvodů, proč zoo pavilon nebude rekonstruovat. Chovatelé se totiž obávají, že by převoz do jiné zoologické zahrady nezvládla. Sloni se dožívají v průměru šedesáti let, Rání je už mezi slony stařenka a má problémy s nohama. „S přibývajícím věkem přibývá i problémů, je to jako s lidmi. Rání trápí třeba artrózy,“ říká chovatel Václav Aschenbrenner.

Ve sloní ložnici mají slonice podlahu měkčí – z plastbetonu. „I když se zdá tvrdá, je to měkčený povrch, který ulevuje končetinám. Ukazuje se, že změna podlahy pomohla i ke zlepšení zdravotního stavu,“ říká chovatel.

Zajímavosti ze života slonic

Za vybrané peníze se ve sloninci stále pokračuje v práci, vysvětluje mluvčí zoo Barbara Tesařová: „Do sezóny plánujeme umístit spoustu vzdělávacích cedulí a informativních prvků nejenom o životě našich dvou slonic, ale i o ochraně slonů ve volné přírodě.“

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio