Jabloneckou halu okořenil světový šampion Kim Collins. Překonal rekord

25. leden 2015

Před dvanácti lety na mistrovství světa v Paříži získal v závodě na 100 metrů zlatou medaili. Ve světě atletiky se díky tomu stal Kim Collins legendou. Byla to proto v sobotu velká událost, když sprinter z ostrovního státu Svatý Kryštof a Nevis zaklekl do startovních bloků také v Jablonci nad Nisou na mítinku Jablonecká hala.

Program mítinku byl jako každý rok pestrý, soupeřilo se v osmi různých disciplínách a třeba v koulařském kruhu byly díky životní formě Martina Staška k vidění průběžně nejdelší vrhy letošního halového ročníku.

Na vrchol večera se ale i během souboje koulařů stále teprve čekalo. Diváci se dočkali až ve chvíli, kdy do startovních bloků zaklekli účastníci finále na 60 metrů. V tu chvíli se zrak většiny přítomných upíral na sprintera černé pleti v oranžovém dresu.

Pak zazněl startovní výstřel a za necelých sedm vteřin bylo představení Kima Collinse u konce. Ale bylo úspěšné, cílem prosvištěl jako první. Časem 6,58 překonal rekord jablonecké atletické haly. Pro Collinse tak šlo o vydařený úvod nové sezony.

„Chtěl jsem běžet pod šest padesát, to se mi nepodařilo, ale jsem rád, že jsem zaběhl rekord mítinku. Stejně tak jsem rád za možnost přijet sem a zazávodit si tady,“ usmíval se mistr světa z roku 2003.

Právě před necelými dvanácti lety získal v Paříži titul světového šampióna. Od té doby uplynulo hodně času, překonána byla řada rekordů a Collins za tu dobu dokonce stihl ukončit kariéru, aby se mohl k závodění zase vrátit.

Teď je mu 38 let, ale jak se zdá, věk v jeho případě není zásadní překážkou.

„Záleží hlavně na tom dělat věci pořádně a nepřehánět to s tréninkem, protože to je stejně špatné jako trénovat nedostatečně. Musíte prostě trénovat tak, aby vaše tělo bylo schopné stále předvádět co nejlepší výkon. Jak je vidět, slušné výkony se dají předvádět i v pokročilejším věku,“ nabízí recept na atletickou dlouhověkost Collins.

Hvězdy jeho formátu se na českých mítincích rozhodně neobjevují často, o to vzácnější start mistra světa na Jablonecké hale je.

„Bylo by spravedlivé říct, že Kim Collins se velice skromným závodníkem i člověkem, nemá žádné hvězdné manýry. Finanční nároky, které by měl třeba Bolt, bychom splnit nemohli. Collins chtěl běžet, proto jsme se dohodli,“ pochvaluje si Collinsovu účast bez vyplacení vysokého startovného jeden z pořadatelů Libor Křtěna.

autoři: David Nyč , Petr Hašek
Spustit audio