Jablonec se vrátil k používání botiček. Chce tak vychovávat neukázněné řidiče

Se začátkem listopadu začnou jablonečtí strážníci znovu používat takzvané botičky, kterými znehybní špatně zaparkovaná auta. Jejich majitelé zatím za sundání zařízení z kola svého vozu nic platit nebudou.

„Jde hlavně o preventivní opatření, protože řidiči často nechávají svůj vůz na místech, která nejsou k tomuto účelu určená, nebo kde je to výslovně zakázáno. Problémy špatně zaparkovaných automobilů se v Jablonci stále opakují a domluvy nepomáhají, tak se město opět vrací k používání takzvaných botiček,“ uvedla mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová. Podle ní zatím majitelům špatně zaparkovaných vozů nehrozí žádná finanční sankce, použití botičky má mít výchovný charakter.

Největší problémy s parkováním na nevhodných či zakázaných místech jsou podle Fričové v širším centru města, v pěších zónách, na všech sídlištích nebo v okolí přehrady. Placených parkovacích ploch je v současné době v Jablonci nad Nisou osmnáct a na třinácti z nich je možné parkovat třicet minut zdarma.

 „Počítáme s poměrně vekou parkovací plochou pro zhruba dvě stě vozů v novém dopravním terminálu v ulici Kamenné. To je také v centru města, ale nebude to samozřejmě zítra, bude to až v dohledu roku 2022. Kapacitu některých parkovišť se nám daří drobně zvětšovat pouhým přečárováním, jako v poslední době v ulici Korejské,“ doplnila Jana Fričová.

Největší nedostatek parkovacích míst je v Jablonci na sídlištích, protože ta se stavěla v době, kdy bylo maximálně jedno auto na rodinu. Dnes mají rodiny i několik vozů. Na sídlištích mohou podle Fričové vznikat nová parkovací místa jen na úkor zelených ploch.

autoři: jch , mib
Spustit audio

Související