Internetové seznamky zneužívají podvodníci, varují liberečtí policisté

22. duben 2014

Lidé čím dál víc hledají své partnery na internetových seznamkách. Vybírají z mnoha nabídek, fotografií, dopisují si pak pomocí e-mailů, telefonují si, někteří se také sejdou a může se i stát, že se vezmou. Tento způsob seznamování ale není bez rizika.

„Kamarádka byla na internetu na seznamce a přišel jí tento e-mail: Ahoj drahá, jmenuji se Martin, jsem vdovec,“ cituje paní Božena první řady z e-mailů, které dostala její kamarádka.

Dala si profil na mezinárodní seznamku, Martin z Kalifornie jí přišel sympatický. Psala si s ním dva měsíce a domluvili se spolu, že se sejdou v Praze. Když se datum příletu údajného Američana blížilo, přišel e-mail plný nářků a proseb.

„Jsem v hrozné situaci, nebudu mít asi ani peníze na cestu k tobě. Někdo se mi totiž vloupal do hotelového pokoje,“ psal. Následovala žádost o zaslání peněz na bankovní účet.

Obě kamarádky zjistily, že se jednalo o účet v bance v daleké Malajsii. Pochopily, že jde o podvod. Jak se pak na internetu dočetly, některé ženy i muži peníze opravdu poslali a nepřišlo jim pak ani poděkování.

Podle liberecké policistky Jany Světlé by lidé, kteří se chtějí seznámit na internetu, měli být velmi obezřetní a počítat i s tím, že někdo může mít na seznamce falešný profil a tím pádem i podvodné úmysly.

„Samozřejmě musíte dávat pozor hlavně na své osobní údaje. Nesdělujte hned, kde bydlíte, nedávejte telefonní číslo, protože nevíte, s kým se bavíte a kdo se skrývá za tím profilem,“ doporučuje.

K podvodu stačí i esemesky

Pokud podvodníci znají vaše telefonní číslo, mohou peníze získat i pomocí SMS, prostřednictvím které požádají o zaslání kódu. Když ho pošlete, uhradíte například kredit mobilního telefonu nebo hru na internetových sázkách. Na tuto SMS by tedy nikdo neměl odpovídat.

I když si však ověříte, že člověk, který se s vámi chce seznámit na internetu, skutečně existuje, mohl by vám vyhovovat a domluvíte se na prvním setkání, měli byste se rozhodně setkat jen na veřejném místě.

„Když se potkáte, zeptejte se na nějakou maličkost, o které jste si psali, abyste si byla jistá, že to je ten člověk, s kterým jste si psala. A samozřejmě nejdůležitější je – pokud vám z nějakého důvodu konverzace nevyhovuje, okamžitě ji ukončete,“ radí Jana Světlá.

Na libereckou policii se v poslední době nikdo v souvislosti s podvody na internetových seznamkách neobrátil. Může to být i proto, že se lidé za to, že dobrovolně někomu poslali peníze, styděli. Liberecké státní zastupitelství teď podle státního zástupce Ivana Bernátka řeší jen případy podvodů při nakupování na internetu.

Spustit audio