Inspektoři kvůli nebezpečnému odpadu u Frýdlantu pokutu neudělí

18. leden 2013

Kvůli navážce materiálu s obsahem těžkých kovů u legální skládky nedaleko Frýdlantu Česká inspekce životního prostředí rozdávat pokuty nebude. Materiál našli členové ekologického sdružení Arnika.

Zástupci Arniky tvrdili, že se jedná o stavební materiál vyrobený v liberecké spalovně z popílku a škváry.

Spalovna se ale hájí, že se jedná o certifikovanou a bezpečnou stavebninu. Firmy ji nakupují na zavážky a také na podklady silnic.

I když podle inspektora Jaroslava Pelanta analýzy naznačují, že se jedná opravdu o výrobek ze spalovny, nelze jednoznačně prokázat, že spalovna porušila zákon.

„Nelze v tuto chvíli zjistit, kdy byla navážka provedena a jestli například byla provedena před rokem 2010, nebo po něm,“ uvedl Pelant.

„V roce 2010 byly relativně zpřísněny podmínky pro ukládání výrobků z odpadů na povrchu terénu, a protože se jedná o nepovolené terénní úpravy, tak jsme dali podnět místně příslušnému stavebnímu úřadu, aby zahájil řízení buď o odstranění stavby, nebo o dodatečném povolení,“ doplnil inspektor.

Česká inspekce životního prostředí teď bude s nadřízeným ministerstvem jednat o dvou možnostech řešení - buď certifikaci stavebního materiálu ze spalovny omezit, nebo úplně zakázat.

autoři: Ivana Bernáthová , dka
Spustit audio