Inflace a vysoké ceny vyprázdnily sklady liberecké potravinové banky. Pomoct by mohla jarní sbírka

20. duben 2023 10:11

Potravinové banky netrpělivě vyhlíží jarní sbírku. Doufají, že se jim podaří doplnit zásoby. Například banka v Liberci už má regály skoro prázdné.

Čtěte také

Před jarním kolem sbírky potravin jsou regály Potravinové banky Libereckého kraje skoro prázdné. Zásoby trvanlivého jídla by aktuálně vystačily sotva do konce dubna, v květnu už by do balíčků pro potřebné lidi nebylo co dát.

Banka si musela vypomoci zásobami z centrálního skladu v Praze. Věří, že prázdné police pomůže zaplnit jarní kolo potravinové sbírky.

Liberecké potravinové bance také přibylo prodejen, které jí dávají neprodané čerstvé potraviny. Podle ředitele banky Josefa Vlčka za první tři měsíce roku 2022 získali zhruba 60 tun čerstvých potravin, za stejné období roku 2023 je to už 100 tun. Obchody se podle něj spolupráci nebrání.

Od začátku července 2023 plánuje Potravinová banka Libereckého kraje zajíždět i do malých obcí. Už nyní proto ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí připravuje projekt mobilní výdejny potravinové pomoci.

Jak Českému rozhlasu řekl Josef Vlček, obyvatelé malých vesnic nemají příliš šancí na pomoc dosáhnout, a proto by měla jít přímo přes vedení obcí.

V liberecké potravinové bance natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

Lidé mohou přispět do celorepublikové sbírky potravin trvanlivými potravinami, jako jsou mléko, olej, konzervy, dětská výživa nebo sáčkové polévky, v sobotu 22. dubna 2023.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související