Impozantní Novozámecká průrva byla ručně vytesána do skály už ve 14. století

24. říjen 2018
Česko – země neznámá

Patrně již za doby krále Karla IV. byl na Českolipsku vytesán do pískovce kanál, který je výpustí tehdy založeného Novozámeckého rybníka. Nejde ovšem o žádnou stružku, ale o až 14 metrů hluboký a 7 metrů široký odtok známý jako Novozámecká průrva. Kanál je dvakrát zalomený a stává se Robečským potokem, který se po průtoku Peklem vlévá do Ploučnice.

Středověká technická památka v katastru obce Zahrádky je nejlépe vidět z dvoupatrového krytého stavidla, v jehož sousedství je rybářská bašta, dříve domek porybného. Měkký pískovec umožnil stavbu kanálu už ve 14. století. Stěny průrvy jsou téměř kolmé. Přestože pískovec podléhá větrné a vodní erozi, nijak se nebortí.

Založení Novozámeckého rybníka se datuje patrně v letech 1416 až 1575. Dříve se zřejmě nazýval Panský rybník a vznikl jako součást takzvaných Holanských rybníků. Ještě koncem 18. století byla jeho rozloha 300 hektarů a hladina sahala až k silnici z Jestřebí do Provodína. Ke snižování hladiny došlo podle historických pramenů na konci 18. století. Tím se zmenšila i vodní plocha. Napájení rybníka zajišťuje druhá, uměle vytesaná průrva, takzvaná Mnichovská, která přivádí do rybníka vodu z Bobřího a Dolského potoka.

Protipovodňové zatočení průrvy

Rybník má sice i dnes přes 300 hektarů, ale protože nebyl dlouho čištěný, podle informační cedule na břehu dokonce od roku 1921, samotná vodní plocha zabírá pouze 60 hektarů. Na hladině často plavou ostrůvky rostlin a břehy přecházejí v mokřady s rákosím. Právě díky tomu je ale rybník ptačím rájem. Už v roce 1933 tu byla vyhlášena Národní přírodní rezervace Novozámecký rybník.

Rybník je domovem jeřábů, objevují se i orli

Území rezervace je z ornitologického hlediska nejvýznamnější lokalitou severních Čech. Odborníci zde napočítali více než 220 druhů ptáků. Běžný návštěvník se setká nejspíš s potápkou roháčem, při troše štěstí nad ním proletí jeřáb popelavý, který zde zahnízdil v počtu asi tří párů. Z dalších významných druhů stojí za zmínku určitě majestátní orel mořský, zpěváček slavík modráček či skřivan lesní. Objevuje se také ledňáček, včelojed či čáp černý, který je ptákem roku 2017.

Zarůstající rybník je rájem ptactva

K pozorování ptactva jsou na břehu rybníka vybudovány vyhlídkové pozorovatelny. Mokřadní louky Novozámeckého rybníka čítají zhruba 50 vzácných a ohrožených druhů rostlin jako leknín bělostný, ostřice dvoudomá či kapraď hřebenitá.

Spustit audio