Hutě v Libereckém kraji jsou o víkendu otevřené. Skláři návštěvníkům představují své řemeslo

Ještě dnes můžete navštívit některou z více než čtyřiceti skláren, ateliérů, muzeí a škol, které jsou o tomto víkendu otevřeny pro veřejnost. Agentura regionálního rozvoje Libereckého kraje tak představuje značku Křišťálové údolí. Do kraje s bohatou sklářskou tradicí chce přilákat turisty. Samotní skláři si od zapojení do projektu slibují hlavně popularizaci jejich tradičního řemesla.

Křišťálové údolí otevírá o víkendu své brány - přehled otevřených skláren, ateliérů, muzeí a škol

„Jak to pomalu chladne, tak dostanete barvu toho křišťálu,“ vysvětluje na dvoře častolovické hutě sklář Lubomír Němec zvědavým divákům, jak z tvárné emulze postupně vzniká třpytivý křišťál. Předvádění řemesla lidem není ve Florianově huti v Častolovicích žádnou novinkou.

Víkend Křišťálového údolí představuje sklářské hutě v Libereckém kraji

„Propagujeme to už asi deset let. Děláme třeba tavení dřevem, kde tavíme po staru. Prezentace řemesla je skoro naší povinností, aby se to dostávalo čím dál tím víc do povědomí lidí, že to stále funguje. Sklářství byl stěžejní průmysl naší republiky a nějak se na to zapomnělo,“ uvedl majitel častolovické huti Petr Červený. Jeho sklářský ateliér je jedním z desítek organizací, které se zapojily do projektu Křišťálové údolí.

Víkend Křišťálového údolí představuje sklářské hutě v Libereckém kraji

Cílem projektu je hlavně propagace sklářských regionů severních Čech mezi turisty. „Potřebuji znát jejich příběh, aby každý dokázal o sobě vyprávět, co je vlastně podstatou jeho podnikání, jeho historii, na co navazuje, jak je v tom regionu ukotven. A taky říci prakticky, jak to má vypadat, když se za ním někdo chce vydat,“ vysvětlil koordinátor projektu Křišťálové údolí David Pastva z Agentury regionálního rozvoje Libereckého kraje.

S myšlenkou jednotné značky Křišťálové údolí před pár lety přišla firma Preciosa a letos ji bezplatně převedla na Liberecký kraj. „Tady ten příběh získává na síle v momentě, kdy se nás spojí víc. V momentě, kdy kraj do toho zapojí, dneska tady o tom mluvil pan hejtman, nejenom skláře, ale zapojí do toho ty, kteří jsou zodpovědní za infrastrukturu, hoteliéry a podobně,“ řekla Českému rozhlasu Lucie Karlová, předsedkyně představenstva firmy Preciosa Lustry. I její výrobní haly v Kamenickém Šenově si můžou lidé o víkendu prohlédnout.

Víkend Křišťálového údolí představuje sklářské hutě v Libereckém kraji

Liberecký kraj převzal značku Křišťálové údolí se závazkem budoucích investic do jejího rozvoje.  Podle hejtmana Martina Půty ze Starostů pro Liberecký kraj je na příští rok připraven asi milion korun.

autoři: jij , mib
Spustit audio

Související