Hrdinové z doby totality. Žáci nahrávali jejich příběhy, dnes je za to ocení

Dnes 28. června odpoledne v 17 hodin dostanou v liberecké knihovně ocenění děti ze základních škol, které nahrávaly pamětníky – osobnosti, které se vzepřely komunistickému režimu.

Příběhy pamětníků komunistického režimu si můžeme poslechnout a třeba i přečíst na webových stránkách projektu Příběhy našich sousedů, právě tak se jmenuje celý projekt, který mapuje příběhy lidí, kteří podepsali Chartu 77 nebo se postavili režimu a měli problémy s tehdejší tajnou policií.

Jedním z nejznámnějších libereckých chartistů byl už zesnulý René Matoušek. Dvaadvacet měsíců strávil ve vězení na Borech a ještě 17. listopadu 1989 stál před okresním soudem za šíření petice Několik vět. Pamětní desku libereckým chartistům najdeme symbolicky na tramvajové zastávce Rybníček, byl totiž řidičem tramvaje a zaměstnancem dopravního podniku. Zemřel v roce 1992.

Vyhlášení výsledků a předání ocenění se uskuteční dnes od pěti hodin odpoledne v Krajské vědecké knihovně. Podrobnosti najdete na facebookovém profilu Příběhů našich sousedů. Porota vyhodnotí nejlepší nahrávky. „Drobné ocenění dostane každý tým, protože děti se vážně snažily. Nicméně v rámci večera budou vyhodnoceny tři nejlepší žákovské výstupy, na místě budeme mít tříčlennou porotu,“ říká krajská koordinátoka Příběhů našich sousedů Michaela Havelková.

Na místě zazní příběhy v podobě zvukových reportáží, videí a taky prezentací. A přítomní by měli být i pamětníci. Mapování jejich vzpomínek podpořilo i město Liberec.

autor: jch
Spustit audio