Hrával se na sídlištích s tenisákem, teď je to regulérní sport. Liberec hostí juniorské mistrovství světa v hokejbale

29. červen 2023

Liberecký šampionát v hokejbale je určený celkem pro pět kategorií. Ve všech patří k největším favoritům české reprezentační výběry. O historii sportu i medailových nadějích s Martinem Komárkem, předsedou Českomoravského svazu hokejbalu.

Hokejbal je sport podobný lednímu hokeji, liší se jen tím, že hráči místo bruslí používají sportovní obuv a nepohybují se po ledě.

Zleva: Redator Pavel Petr a předseda Českomoravského svazu hokejbalu Martin Komárek

„Hokejbal má v Čechách poměrně dlouhou tradici, v před-covidovém období jsme oslavili 30 let založení našeho svazu, jako spolku, svaz byl založen v roce 1990.

Ale první soutěžní aktivity probíhaly ještě před tím, na různých sídlištích, kdy hrály jednotlivé ulice, města, sídliště proti sobě, a ta neorganizovaná forma dala vzniknout regulérnímu sportovnímu odvětví a regulérnímu sportovnímu svazu, kterým je Českomoravský svaz hokejbalu,“ přiblížil počátky sportu Martin Komárek.

„Bandy hokej, pokud vím, se hraje na hřišti o velikosti fotbalového hřiště, které je zaledované a hraje se s pukem, takže vlastně lední obdoba fotbalu a hraje se hlavně v Rusku a Finsku. I já jsem jeden z těch několika generací, kteří hráli na sídlištích, a říkali tomu ‚bendy‘, ‚benďák‘, ano, dřív to ten bandy-hokejbal byl, ale neoznačujeme se jako bandy hokej,“ vysvětli rozdíl mezi dvěma sporty.

Proč už se hokejbal na sídlištích tolik nehraje? Jak se změnilo vybavení hráčů hokejbalu? Kolik je v České republice registrovaných hráčů a jak si vedou ve srovnání se světem? Mají české reprezentační výběry šanci bojovat na domácím šampionátu o nejcennější medaile? Přijedou i fanoušci zahraničních týmů? A kde všude se v Liberci bude hrát? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.