Hranolky ze sladkých brambor
V pátečním Apetýtu pro vás máme tip na další bezmasou dobrotu. Tentokrát budeme k její přípravě potřebovat batáty, tedy sladké brambory.
Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a s bramborami vlastně ani moc nesouvisí. Připomínají spíše dýni a jsou sladké, protože v sobě mají hodně cukrů. Zároveň jsou bohatým zdrojem minerálních látek a hlavně vitamínu A. Vy si z nich můžete připravit chutné hranolky. Jak na to?
Potřebujete:
- 4 batáty
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžičky uzené papriky
- sůl
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
- Batáty oloupeme a opláchneme. Poté je nakrájíme na dlouhé hranolky.
- V míse je pak důkladně promícháme s olejem, solí a paprikou.
- Hranolky následně pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem.
- Po asi deseti minutách je všechny otočíme a pečeme ještě dalších asi deset minut, aby se propekly z obou stran.
- Podáváme je jako přílohu nebo samotné se salátem či dipem.
Související
-
Dýňové rizoto
K podzimnímu času patří recepty, které obsahují dýni. Dnes si v Apetýtu připravíme dýňové rizoto.
-
Zapečený lilek s oříšky
Páteční Apetýt přináší další tip na bezmasé jídlo. Tentokrát bude hlavní ingrediencí lilek.
-
Krkovička v ostrém leču
Vyzkoušejte pikantní krkovičku v leču podle manželů Senohrádkových. Jejich jídla jsou chutná, provařená a zároveň jednoduchá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.