Zapečený lilek s oříšky
Páteční Apetýt přináší další tip na bezmasé jídlo. Tentokrát bude hlavní ingrediencí lilek. Vzhledem k oblíbenosti cuket, bývá v naší kuchyni někdy opomíjen. Ovšem neprávem. Obsahuje totiž hodně vlákniny, má antioxidační účinky a také snižuje cholesterol.
Co potřebujete?
- 1 lilek
- 25 g piniových oříšků
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku provensálského koření
- hrst oregana
- sůl
Postup:
- Lilek omyjeme, neloupeme, na několika místech propíchneme vidličkou a pak rozkrojíme napůl.
- Poté každou půlku potřeme prolisovaným česnekem (vnitřní strany lilku).
- Následně každou půlku lilku pokapeme olejem, posypeme oreganem, provensálským kořením a osolíme.
- Vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 45 minut na 190 stupňů.
- Zhruba po půl hodině pečení posypeme obě poloviny lilku piniovými oříšky.
- Po upečení ihned servírujeme.
Související
-
Cuketové koblížky
Stejně jako v minulém týdnu i v dnešních apetýtových receptech saháme po cuketách. V kuchyni jsou neuvěřitelně variabilní.
-
Snídaně, která vám nastartuje den. Připravte si mrkvovou pochoutku!
V Apetýtu vám celý srpen budeme nabízet každé pondělí inspiraci na jídlo, které bude výživově bohaté a kaloricky vyrovnané. Začneme snídaňovou mrkvovou pochoutkou!
-
Bramborové pusinky
Jednoduché jídlo, které můžete použít jako přílohu nebo si ho dát samostatně – s dobrým dipem nebo zeleninovým salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.