Houslista Pavel Šporcl s úsměvem vzpomíná: Když jsme cvičili s maminkou na housle, tatínek opouštěl byt

19. říjen 2022

Hostem pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka byl houslista Pavel Šporcl, jehož hru obdivují posluchači na celém světě. Mnoho lidí si ho vybaví v šátku s modrými houslemi.

Navzdory světovému renomé a brilantní technice hry na housle je Pavel Šporcl úplně normální člověk. Rád si povídá a setkává se se svými fanoušky, miluje dobré víno, sushi, také velmi rád peče, třeba chleba a velikonoční mazance. Kromě toho je i učitelem, skladatelem a popularizátorem klasické hudby a i o tom se přesvědčil Jožka Kubáník, který známého houslistu hostil na své rozhlasové Pohovce.

Tam Pavel Šporcl prozradil spousty zajímavostí ze svého života s tím, že zásadní roli v jeho profesní cestě sehrála maminka, která s ním na housle cvičila. „Bylo to ale jen chvíli, než jsem ji po pár týdnech předběhl,” směje se oblíbený houslista. Kromě toho ale třeba při vzpomínce na maminčin dohled přiznal s úsměvem: „Když jsme cvičili s maminkou na housle, tatínek opouštěl byt.”

Z Pavla Šporcla se ale stal mistr, jehož hru obdivují posluchači na celém světě v takových hudebních síních, jako je Suntory Hall v Tokiu, Alte Oper ve Frankfurtu či Walt Disney Hall v Los Angeles. V únoru 2016 s velkým úspěchem debutoval v proslulé Carnegie Hall v New Yorku, několikrát též vyprodal legendární pražskou Lucernu. Vystoupil na nejvýznamnějších světových hudebních festivalech.

Daří se mu i díky marketingové šikovnosti, když na sebe upozorňoval se šátkem na hlavě, nebo dnes už známými modrými houslemi. „Na šátek si někteří lidé nezvykli a říkali, že degraduju klasickou hudbu,” vzpomíná s nadhledem Pavel Šporcl na rozhlasové pohovce a s chutí vypráví i o novém CD a originálním koncertním turné.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Pavel Šporcl je vynikajícím hudebníkem, ale kdo by si myslel, že ničím jiným než hudbou nežije, mýlil by se. Když jsme se druhý den po našem rozhovoru sešli u kávy v jedné uherskohradišťské kavárně, zajímal se o všechno - o kulturu, o politiku, o sociální sítě a působil jako starý dobrý známý. Zkrátka úplně normální člověk.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související