Horalé popíjeli limonády z bezu i chlapice

1. srpen 2017

Domácí limonády vyráběné z bylinek nejsou jen módní záležitostí, ale patřily po staletí k životu běžných lidí. A to i na horách.

Tradiční limonády z černého bezu v Krkonoších doplňuje limonáda z chlapice, jak se tam krajově nazývá tužebník jilmový. Kromě limonád horalé často popíjeli také kávu či spíše cikorku s velkým množstvím mléka. A protože jde o chudý kraj, bylo to především mléko kozí, které patřilo v horách také k tradičním nápojům.

„Horalé si v létě připravovali různé osvěžující limonády. Především z květu černého bezu, ale také z chlapice, botanicky tužebník jilmový. Chlapice roste v různých bažinatých údolích u horských bystřin. Sirup, který se vyrábí stejně jako z bezu, má takovou hořkomandlovou příchuť,“ popisuje etnolog Daniel Dědovský s tím, že jde o bylinu nejen léčivou, ale i chutnou. Limonády a sirupy z chlapice horalé připravují dodnes. Postup je stejný jako u bezu, akorát počet květů, které jsou menší než bezové, se dvojnásobí.

Recept popisuje Dědovský takto: Ve vodě s trochou citronu necháme louhovat přes noc asi 25 květů černého bezu, nebo 50 květů chlapice. Druhý den tu šťávu scedíme, květy pořádně vyždímáme, aby v tekutině bylo co nejvíce bezu, přidáme cukr, který tu tekutinu prakticky zahustí, pořádně rozmícháme a stáčíme do demižónu nebo do lahví. A protože má substance sklony kvasit, je důležité povolovat uzávěr, abychom neměli lepkavou tekutinu všude.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.