Hokejisté Liberce vyrazili na výlet s vozíčkáři, nosili je po schodech muzea

19. prosinec 2013

Velkou radost udělali včera hokejisté libereckých Bílých tygrů čtyřicítce vozíčkářů a špatně chodícím lidem z Liberce. Některé z nich odnosili doslova na rukou do třech pater Muzea betlémů v Kryštofově údolí u Liberce.

„Je to úplně sen,“ usmívala se vozíčkářka Zlata Erbenová z domu s pečovatelskou službou v Liberci, když ji hokejisté nesli.

Díky hokejistům si v muzeu mohla prohlédnout slavný Müllerův a Pohlův betlém, sbírku vánočních ozdob, historické hračky a taky se projet po starodávné kryštofoúdolské sednici.

Stejně jako paní Zlatu vynesli Bílí tygři dalších osm vozíčkářů. „My vás nepustíme, nebojte,“ uklidňoval tiskový mluvčí a PR manager klubu Martin Kadlec. „Silnější kluky nemáme i tygrů. Oni vypadají hubeně, ale strašnou sílu mají,“ dodal.

Martina Chaloupku, který provozuje Muzeum betlémů, napadlo pozvat vozíčkáře v době adventu před třemi lety. Poprvé u toho prý byla armáda.

„Potom mně došlo, že Bílí tygři nejsou úplně vždy ve formě, takže si aspoň u nás udělají oko. A teď jsou tady podruhý a je to strašně bezvadný, je mi těch kluků až líto, protože váha těch vozíků, to není žádná legrace,“ poznamenal Chaloupka.

Zpocený obránce Adam Jánošík přitakal. „Není to určitě jednoduché, ale je to pro nás čest a je to také radost, že můžeme pomoci lidem, kteří se tam nemohou dostat po vlastních nohách,“ řekl.

Vozíčkář Zdeněk Bureš si povídal s hokejisty i o tom, proč jim to nešlo v posledním zápase s Brnem, které prohráli o gól.

Pro zápas s Kladnem jim po tomhle tréninku věří. „Opravdu jsou hoši šikovní, já myslím, že vyhrajou,“ uzavřel vozíčkář.

Spustit audio