Hlavní příčinou nehod seniorů je nezvládnutí řízení, říká vedoucí českolipského dopravního inspektorátu

19. listopad 2019

Řidiči nad 65 let teď můžou projít kurzem bezpečné jízdy. Pořádají je na autodromu v Sosnové a jsou zdarma. Nejbližší termíny jsou 21. a 27. listopadu.

V rámci všech nehod na Českolipsku připadá asi stovka ročně na ty zaviněné řidiči staršími pětašedesáti let. Jak říká vedoucí tamního dopravního inspektorátu Martin Markl, senioři nejezdí rychle; hlavní příčinou jejich nehod je způsob jízdy, respektive nezvládnutí řízení.
Na Autodromu v Sosnové se rozjelo podzimní kolo bezplatných kurzů řízení pro seniory, kde si mohou vyzkoušet bezpečnou jízdu.

Jak takový kurz probíhá

Teorii instruktoři zaměří na změny v zákonech a bezpečnou jízdu. Praxe by měla naučit zásady brždění v krizové situaci na různém povrchu vozovky. Starší řidiči nebo řidičky se také naučí, jak zvládnout smyk a manévrování. Samotné řízení doplní ještě ukázky první pomoci.

Kdo, kde, kdy

Akce je určená pro ty, kterým je víc než 65 let. Nezáleží přitom na tom, jestli jsou bývalými profesionály nebo za volantem jsou jen občas. Kurzy jsou pro účastníky zdarma, používají při nich své vlastní auto. První z kurzů proběhl 18. listopadu, na tom se byl podívat náš redaktor.

Na Autodromu Sosnová pořádají kurzy bezpečné jízdy pro seniory
Na Autodromu Sosnová pořádají kurzy bezpečné jízdy pro seniory
Na Autodromu Sosnová pořádají kurzy bezpečné jízdy pro seniory
Na Autodromu Sosnová pořádají kurzy bezpečné jízdy pro seniory

Další kurzy jsou na programu ještě 21. a 27. listopadu. Každý trvá od 8 do 14 hodin. Přihlásit se můžete na www.jedusdobou.cz.

Kurzy „Jedu s dobou" jsou financovány z takzvaného Fondu zábrany škod. Patronem programu je Karel Loprais, bývalý český automobilový závodník a šestinásobný vítěz Rallye Dakar v kategorii kamionů. Letos na jaře překročil sedmdesátku.

autoři: Jan Charvát , Jiří Jelínek