Hladiny řek v Libereckém kraji už klesají. Nejnapjatější byla situace ve Višňové

4. červen 2013

Až na 285 centimetrů vystoupala včera přes den /3.6./ řeka Smědá v Předláncích u Višňové na Frýdlantsku. Rozlila se do zahrad a polí a vytvořila obří vodní laguny. Od odpoledních hodin ale řeka klesala a lidem se tam zlepšila nálada. Silnice ještě ale zůstávají stále zatopené a nejbezpečnější přepravu tam představují těžká hasičská obojživelná vozidla.

„Vy nevíte, že vás mám plný auto, že když kiksne, tak to bude takový závaží, že nás to neodplaví.“ žertuje řidič vozidla, které bezpečně přepravuje místní lidi přes peřeje, které se vytvořily na silnici mezi osadou Předlánce a střediskovou obcí Višňová. Nevěřícně pak hledí na osobní auto, které se chystá přejet silnici zalitou vodou navzdory značce Zákaz vjezdu s nápisem POVODEŇ.

„Ten jede nebo nejede? Spíš čeká až to projedeme my a pak pojede,“ poznamenávají pasažéři.

V autě jedou taky starší manželé Růžena a Jiří Kreminovi z višňovské osady Poustka:„ My sem chodíme k lékaři do Višňové.“ „Taky jsme si potřebovali nakoupit,“ dodává pan Jiří, který je stejně jako jeho žena na velkou vodu na Višňovsku zvyklý a jeho intuice mu teď říkala, že není zatím nutné žádný nábytek ani cenné věci stěhovat na půdu.

„Zatím jenom hlídáme. Před těmi třemi lety jsme to nestíhali. To byl fofr, že jsme ani nestačili nic uklidit. My jsme měli půl metru vody v baráku.“ vzpomíná na obrovské škody v domě pan Kremina.

Před třemi lety sem prý připlavaly při povodních rakve a tehdejší pocit sklíčenosti by se dal krájet. Vesele nikomu nebylo ani ve chvíli, když obojživelný vůz skotačil po peřejích.

Ve Višňové se otočilo už 21 hasičských jednotek - odčerpávají vodu z lagun a taky z nedokončené protipovodňové hráze v osadě Víska. Dělají všechno proto, aby se voda nedostala do rodinných domů. Zatím je na zahradách a ve sklepích, konstatuje s ulehčením starostka Višňové Vladimíra Erbanová.

„Je hodně vody, ale nebude ničivá. Ta voda je prudká, ale není v ní žádný materiál, který by škodil. Jako stromy nebo něco, co by po cestě vzala, pokud to neměli lidi naskládaný u řeky, ale jinak v tomhle žádné nebezpečí nevidím.“ dodává starostka, která ale kroutí hlavou nad povodňovými turisty a taky nad řidiči, kteří i přes zákaz přejíždějí zatopené silnice. „Jsou to hazardéři, protože ta voda, byť se to nezdá, je prudká a může dojít ke stržení toho vozidla a to auto buď zůstane někde viset a pak ho budou hasiči muset někde vytahovat anebo může dojít k nejhoršímu.“

Starostka má na mysli pět obětí povodní před třemi lety. Hazardéry pak nemusí zachránit ani to, že první pomoc je coby kamenem dohodil - zdravotníci mají totiž ve Višňové podle lékaře Jiří Wachmustha špičkové vybaveni. „Kompletně vybavenou sanitku a kromě toho tady máme kontejner pro hromadné neštěstí, je to kompletní pracoviště - je tam stan, generátor...“ dodává záchranář, který je schopný pomoct i lidem se srdečními i dalšími závažnými problémy.“

Spustit audio