Hitem na zahrádkách je v poslední době čmelín

16. červenec 2016

Včelaření je koníček, který má tisíciletou tradic. Řada lidí si teď ale i na severu Čech pořizuje na svoje zahrady místo úlů pro včely takzvané čmelíny. Tedy jakési úly pro čmeláky.

Čmeláci sice nedávají med, jsou ale velmi zdatnými opylovači. V době, kdy vlivem nemocí a parazitů ubývají včely, se proto právě čmeláci stávají užitečnými pomocníky zahrádkářů. A čmelín si dokonce můžete pořídit i na balkon. Ti, kteří je mají, tvrdí, že při pozorování čmeláků se dobře relaxuje.

„Uvnitř je taková vatovitá textilní směs, která udržuje teplotu a čmelák je v suchu,“ vysvětluje Anežka Horynová z libereckého ekoparku. Čmeláci mají ve spodní části čmelína vletový otvor.

V ekoparku si kromě včelínu pořídili také hmyzí hotel. „To je nezbytná součást pro města nebo hodně osídlené oblasti. Vytváří prostředí pro žití i rozmnožování,“ říká Horenová. Základem je boxík z velkých kůlů a vyplní se různě – třeba špalíky s vyvrtanými chodbičkami, bambus, stébla.

Čmelín má ovšem jedno velké ALE. Čmeláci jsou zvlášť chránění, a tak není možné si někde čmelí matku odchytávat v přírodě. Dá se buď koupit od jiných chovatelů čmeláků a nebo musíte počkat, až si čmeláci najdou své bydlení ve vašem čmelínu sami.

Sortiment různých domečků pro včely a čmeláky
Spustit audio