Herečka Libuše Švormová: Manžel mi zakazuje chodit do kuchyně

29. říjen 2020

Herečce Libuši Švormové nejsou cizí filmová plátna, seriálové role ani divadelní představení. I dávno po jejích 80. narozeninách ji vídáme v různých rolích téměř ve všech současných českých seriálech. Jak ale prozradila, domácnost drží pevně v rukou její manžel.

Na české filmové a divadelní scéně působí Libuše Švormová přes padesát let. Nyní ztvárňuje především role svéráznějších žen v televizních seriálech. „Naneštěstí nejsem ten typ herce, který říká, že má doma hromady scénářů a vybírá si, co bude hrát. Já chci dělat všechno, co souvisí s mou profesí. Štěstí na filmové role jsem teď neměla, takže jsem ráda, že mohu hrát v seriálech,“ říká herečka.

Z celé řady seriálů, ve kterých účinkovala, zůstává jejím nejoblíbenějším Byl jednou jeden dům z roku 1974. Autory scénáře jednoho z nejpopulárnějších českých seriálů byli Oldřich Daněk a dlouholetý životní partner herečky Jan Otčenášek. V čem tkví úspěch některých seriálů, Libuše Švormová jen odhaduje: „Myslím si, že je to především kvalitou scénáře. Nekonečné seriály mají tu nevýhodu, že se v nich nová témata začínají lepit na sebe, protože všichni se už jednou zamilovali, vzali, rozvedli a tak dále. Uzavřené seriály mají tu výhodu, že jejich postavy mají logický vývoj.“

Procházky a zapomenuté knížky

Jako ostatních hereckých kolegů se Libuše Švormové dotkly preventivní opatření související s pandemií koronaviru. Nejvíce ji mrzelo především zastavení natáčení a uzavření divadel. „Už jenom chodit do divadla a stýkat se s lidmi pro mě mnoho znamená. Na jevišti se stále cítím jistá a suverénní, v životě, třeba venku na ulici, už tomu tak není,“ svěřila se Xaverovi.

Oblíbených procházek se ovšem nevzdala ani během několika měsíců, kdy se kulturní život v Česku prakticky zastavil: „Samozřejmě, že jsem se trochu bála, zvlášť když všichni říkali, že senioři jsou nejohroženější. S manželem jsme ale nepropadli tomu, že bychom seděli doma. Vyjeli jsme třeba na nějakou nenavštěvovanou cestu v lese a ušli jsme dva kilometry tam a zpátky. Vrhla jsem se také na knihovnu, kde jsem našla nepřečtené knížky, které jsem si koupila třeba před třiceti lety.“

Vláda manžela

Hereččinu domácnost vede manžel Jaroslav Patera. „Vstup do kuchyně mám třeba zakázaný, ale takovou diskriminaci mi mnoho žen závidí,“ směje se Libuše Švormová a přiznává, že manžel je nejenom vyučený, ale především skvělý kuchař. „Domov je pro mě neuvěřitelné zázemí, bez kterého si to neumím představit,“ říká herečka o manželství, které trvá již třicet sedm let.

V následujících dnech čeká Libuši Švormovou natáčení nového seriálu po boku Petra Kostky a namlouvání rozhlasové hry s názvem Děti pekla. V jakých rolích se v nich objeví, se dozvíte při poslechu záznamu pořadu.

Spustit audio