Hasiči ve Višňové na Frýdlantsku odstraňují následky bleskové povodně

6. červenec 2012

Přívalové deště a bouřka způsobily v noci ze čtrvtka na pátek ve Višňové na Frýdlanstku bleskovou povodeň. Řeka Smědá se vylila z břehů v osadě Předlánce.

Po bleskové povodni zůstaly v Předláncích zatopené sklepy, v jednom domě zatopila voda i přízemí domu. Hasiči tam teď vodu odčerpávají a pomáhají lidem s úklidem. Uklidili od bahna i místní silnici.

Situaci v obci zhoršila valící se voda a kaolin z hald v nedalekém Polsku, bahno mají lidé všude na zahradách. Řeka Smědá vystoupila krátkodobě na třetí povodňový stupeň, kulminovala v noci těsně pod hranicí tří metrů. Teď už je v korytě.

Velká voda způsobila i problémy na železnici. Na Frýdlantsku stále nejezdí kvůli podemleté trati vlaky mezi Raspenavou a Bílým Potokem. Provoz už se podařilo obnovit na trati z Frýdlantu do Jindřichovic pod Smrkem, kde byla železnice zavalená sesuvem půdy.

Hasiči v Libereckém kraji vyjeli od včerejšího večera už více než stokrát. Odklízeli popadané stromy čerpali vodu ze sklepů. Kvůli stoupající hladině museli v noci evakuovat dětský tábor v Krásném Lese. Noční bouřka potrápila taky obyvatele Hrádku na Nisou.

Kvůli potrhanému elektrickému vedení, které porušily padající stromy, vyhlásili v pátek ráno energetici kalamitní stav na Semilsku. Bez proudu jsou stovky domácností. Opravy se pravděpodobně protáhnou až do soboty.

Varování před bouřkami platí až do páteční 23. hodiny. „Větší pravděpodobnost vzniku bouřek je dnes v Libereckém kraji. Při bouřkách se mohou opět objevit nárazy větru, kroupy a nebo vydatnější srážky,“ uvedl Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Spustit audio