Hasiči v Libereckém kraji mají za sebou po bouřce na sto šedesát zásahů

3. červenec 2016

Zatímco přes Ústecký kraj se odpolední včerejší bouřka přehnala bez větších následků, v Libereckém kraji museli hasiči až do noci rozřezávat a odstraňovat popadané stromy. Místy se obejvily i přívalové deště. Stromy popadaly na silnice a koleje, ale i domy, garáže a elektrické vedení. Hasiči zasahovali celkem na sto šedesáti místech.

V Libereckém kraji spadlo místy až 25 milimetrů vody. Místy ucpala kanalizaci. V Liberci byl zasažen elektrickým proudem při vytahování šňůry ze zásuvky jeden z účastníků běžecké akci Run in Colors, Původní informace policie zazněla, že byl zasažen bleskem.

"Muže převezla do nemocnice hlídka dopravních policistů," řekla liberecká policejní mluvčí Vladimíra Štrýtová. Byl při vědomí.

I když bylo zásahů po bouřce hodně, obešly se bez vážných následků. „Prioritou je zajistit průjezdnost na hlavních cestách," řekl řídící důstojník hasičů Libereckého kraje Zdeněk Borovička.

Nejhorší situace byla na Jablonecku, ve Mšeně, Tanvaldě, Plavech a Kokoníně. Popadané stromy a větve také zkomplikovaly dopravu. Zablokovaly část silnice u obce Doksy na Českolipsku. Vlaky mají zpoždění kvůli odklízení větví z trati Hodkovice nad Mohelkou - Rychnov u Jablonce nad Nisou. Do spadlého stromu vlak osobní vlak na trati Smržovka - Josefův Důl. Popadané stromy musely být odstraněny i z tratě mezi Libercem a Tanvaldem.

Po včerejší bouřce také odstraňují desítky poruch severočeští energetic, na vysokém a nízkém napětí. Bez elektřiny jsou v Libereckém kraji stovky domácností hlavně v oblasti Proseče nad Nisou, Rádla a Maršovic na Jablonecku.

autor: Ivana Bernáthová | zdroj: ČTK
Spustit audio