Hasiče na Liberecku teď lidé uvidí čím dál častěji s tabletem

6. prosinec 2015

Hasiči na Liberecku dostali tablety. „Přijmete zprávu od ohlašovatele, zadáte ji do systému a mohou ji zobrazit hasiči ve službě i členové krizového štábu," ukazuje takzvanou datovou větu na monitoru počítače ve zmodernizovaném krajském operačním středisku v Liberci mladá operátorka.

Hasiči se pak ještě dozvídají podrobnosti o objektech, kam mají vyjet. „Telefonní čísla zástupců jednotlivých objektů, kde jsou příjezdové cesty, nástupní plochy, hydranty. Využíváme databáze nebezpečných látek, účinných postupů podobně,“ zní další vysvětlení.

Program umí sám spočítat, kolik jednotek a jaká technika má na místo zásahu vyjet. Hasič Milan Zobač vysvětluje, že tablety mají nejen profesionální hasiči, ale někde i ti dobrovolní.

„Přijde informace o dané události, můžou si přečíst, jaká další technika jede na místo, takže mohou navzájem synchronizovat činnost. Dost často se stává, že se událost takzvaně dohledává, takže se dozvědí, jaká jednotka se dostala na místo jako první a to jim hodně pomůže. Jediný rozdíl mezi profesionální a dobrovolnou jednotkou je ten, že my využíváme vlastní data a ta dobrovolná používá veřejné google mapy.“

Hejtman Martin Půta z hnutí Starostové a nezávislí slibuje, že se pokusí najít peníze v rozpočtu kraje na tablety pro všechny velké dobrovolné sbory v Libereckém kraji. „Když dopadne hospodaření kraje dobře, tak by mohlo být v krizovém fondu k dispozici dva a půl miliónu korun na jejich nákup."

Podobný elektronický informační systém už funguje na krajské policii. Brzy se k němu podle krajského ředitele hasičů Luďka Prudila připojí i záchranka. „V jejím případě projekt modernizace končí závěrem roku 2015, teď je v testovacím provozu."

Modernizace - hasiči v Liberci

Podle Milana Zobače se bude komunikační systém i nadále modernizovat. „ Dokážeme si představit, že s číslem volajícího se k nám dostane i jeho GPS souřadnice. Tím se opět zrychlí zásah," dodal.

Spustit audio