Harrachov hostil evropský sraz přátel vozů Aero

30. srpen 2015

Krásné naleštěné aerovky z celé Evropy si letos daly schůzku v Harrachově a odtud během víkendu podnikaly odvážné vyjížďky po horských a podhorských cestách, kde na ně mávaly hloučky nadšených obdivovatelů.

Více než sedmdesát veteránů se v sobotu zastavilo na jilemnickém náměstí. Dva historické vozy pro poruchu nedojely. Vhledem k jejich stáří to pořadatele nepřekvapilo. Podle jednoho z nich Miloše Balabána byla nejstarší auta z roku 1929 a nejnovější z roku 1938.

sraz Aerovek v Krkonoších

Evropský sraz přátel Aerovek hostil Harrachov už po druhé, celkově šlo o 34. ročník. Oproti jiným setkáním veteránů se na něm scházejí pouze vozy jedné značky. Aerovka Miloše Balabána tentokrát na srazu chyběla. Při zkoušce s novým motorem u ní nevydržela klika. K vidění byly třeba vozy typu Aero 500 nebo Aero 50.

Čestným hostem byl milovník Aerovek z jižní Francie. Bohužel i jeho automobilová babička je nepojízdná. Přijel tedy s Peugeotem quadriennale z roku 1923. Naleštěné veterány nezastavil ani horský terén ani vysoké teploty. V neděli byly Aerovky k vidění také na Královce nebo v Příchovicích.

Spustit audio