Frýdlantsko čekají v červenci nepříjemné výluky na železnici

V červenci pokračují opravy železničních tratí na Frýdlantsku a cestující tak čeká několik výluk. Místo vlaků budou cestující muset využít autobusy. S dopravními komplikacemi musí lidé počítat už od zítřka – 5. července.

Od středy 5. července až do 24. července nepojedou vlaky z Liberce na Frýdlant a dál do Černous a Raspenavy. Nahradí je autobusy. Na Frýdlantsku budou fungovat celkem čtyři náhradní autobusové linky. Vlaky nepojedou od zítřejšch 8:30. Končit by se mělo 24. července. Další výluka se chystá mezi Frýdlantem a Novým Městem pod Smrkem – podle Správy železniční dopravní cesty potrvá od 14. do 27. července.

Cestující se můžou těšit na tichou jízdu vlakem

Budou se dělat běžné provozní opravy. V úseku Liberec – Raspenava se počítá ale i s vytvořením takzvané „bez stykové“ nebo taky nekonečné kolejnice. „Je to v podstatě technologie, která už se dneska běžně používá na koridorových tratích a pro cestující to může být zajímavé v tom, že jízda po takovéto kolejnici je daleko tišší a pohodlnější,“ vysvětluje Marek Illiaš, mluvčí Správy železniční dopravní cesty.

Čtěte také

Opravy jsou součástí projektu, který celkově vyjde na půl miliardy korun. Loni Správa železniční dopravní cesty na Liberecku investovala do tratí skoro 250 milionů korun. Pracovalo se na kolejích, železničních mostech i dalších stavbách. Do budoucna se počítá ještě s opravou kolejišť i nástupišť ve Frýdlantu a v Raspenavě. Letos v létě to ale zatím nebude.

Železniční přejezd (ilustr. foto)
autor: jch
Spustit audio