Frýdlant patří v těchto dnech špičkovému jazzu

25. srpen 2011

Severočeský Frýdlant letos opět patří tradiční Letní jazzové dílně Karla Velebného. Loni se touto dobou Frýdlant potýkal s následky katastrofálních povodní a proto se tehdy jazzmani po dvaceti sedmi letech výjimečně přesunuli do Přerova.

Bylo tam dobře, ale koncerty na frýdlantském zámku máloco nahradí, řekl na koncertě lektorů naší redaktorce Ivaně Bernáthové jeden z pořadatelů dílny jazzový pianista Karel Růžička.

Letní jazzová dílna Karla Velebného ve Frýdlantě - jazzman Jiří Stivín, jeden z lektorů

Letos přijelo na jazzovou dílnu na sto dvacet frekventantů od nás i z ciziny. Jazzman Jiří Stivín má svou flétnovou dílnu. „Dávám jim šanci vyzkoušet co v nich je – protože každý je osobitý a každý má svůj vlastní přístup k improvizaci a musí nejdřív vůbec najít jestli mu to jde...“ vysvětluje Jiří Stivín.

Jiří Stivín,Karel Růžička, Mojmír Bártek, Jaromír Hnilička a další tuzemské špičky si to včera na zámku rozdali s americkými jazzmany Gary Rissmillerem nebo Skipem Wilkinsem. Pro frekventanty kurzu, mezi které patří i Karel Šoltys je to skvělá škola: „Je to ohromný fenomén – mladí hudebníci se tu přiučí mnoha skutečným i neskutečným věcem.“

Německý kontrabasista Krystof Regerts přitakává - své zkušenosti z jazzové dílny využívá v berlínském bigbandu.

Podle amerického saxofonisty Neila Wetzela se letos sešli v jeho kurzu talentovaní muzikanti - zatím nejlepší, které tady za šest let, co učí měl.

Na lektorském koncertě na frýdlantském zámku se sešly spousty milovníků jazzu. Milan Hulán na něj chodí každý rok. „...protože je to muzika ohromně kreativní, dělají ji vesměs slušný lidi za poměrně malý honoráře se dá slyšet krásná muzika.“ vysvětluje Hulán.

Helena Vaňková přijela z Liberce: „Karel Velebný byl můj oblíbenec od mládí. Kdysi hrával v Liberci – tam jsem chodívala na jazz. A nyní je mým oblíbencem Karel Růžička, který to tady vede.“

Karel Růžička povede Letní jazzovou dílnu se svými kamarády jazzmany až do soboty, kdy se frekventati Letní jazzové dílny Karla Velebného rozjedou domů.

Spustit audio