FOTO: Děti z Harrachova oslavily svůj den na bobovce

1. červen 2018

Trávit svátek ve škole, to asi není ta pravá zábava pro děti na 1. června – Mezinárodní den dětí. Děti z harrachovské základní školy si ale svátek skutečně užily. Na tamější bobové dráze a v přilehlém lanovém parku.

Už od rána měly děti připravený program na harrachovské bobové dráze, která jim byla k dispozici až do oběda. Kromě dětí byli na dni dětí s bobovkou i někteří rodiče, harrachovští zastupitelé a radní. Děti s rodiči si užili jízdy na zhruba kilometr dlouhé bobové dráze, zábavu si užili ale i v lanovém parku, který má od letošního jara 29 překážek s několika lanovými lety lesem i volným prostorem.

Bobová dráha se nachází necelý půl kilometr od centra Harrachova na severozápadním okraji Anenského údolí, kousek od Mumlavy. Dráha má asi kilometr, převýšení je 38 metrů, maximální sklon je 12 %, na dráze je 17 zatáček a dvě nadzemní křížení. Všechno funguje automaticky, ale rychlost a styl jízdy si každý bobista určuje sám vysoce účinnou brzdou. Při dodržení bezpečnostních předpisů je dráha absolutně bezpečná, takže umožňuje samostatnou jízdu dětí zhruba od školního věku.

Podle Víta Moudrého, předsedy představenstva První bobové, která bobovku v Harrachově provozuje, by se podnikatelé měli nějak podílet na komunálním životě jednotlivých měst a obcí, měli by ukázat, že ne všechno jsou peníze a byznys. Právě Den dětí na harrachovské bobovce chtěl takto pobavit a potěšit. Dalo by se říct, že dnešní dětský den na bobovce je jakousi výzvou dalším podnikatelům z Libereckého kraje k pořádání podobných akcí.

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.