Florbal pomůže sedmiletému Filípkovi

23. květen 2018

Sport nepřináší jen boj o body, góly nebo sekundy. Může i pomáhat. Třeba 1. a 2. června ve sportovní hale v Benátkách nad Jizerou. Na florbalové palubovce každý den osmička týmů bude hrát pro sedmiletého Filípka Sršně. Tomu lékaři v prvním roce života diagnostikovali dětskou obrnu.

I přes velký hendikep je Filípek velký smíšek a má spoustu zájmů jako kluci v jeho věku. Začal chodit do školy. Kvůli špatné chůzi a také kvůli zhoršené hybnosti levé ruky bývá odkázán na pomoc druhých. „Potřebuje minimálně dvakrát do roka léčbu v Klimkovicích. Kromě pomoci pojišťovny musí za jednu rodina zaplatit padesát tisíc korun,“ říká Pavel Petr, organizátor akce a zároveň sportovní redaktor Českého rozhlasu Liberec.

Přijede i Eva Samková
Do Benátek přijede Filípka podpořit celá řada známých osobností. I z Libereckého kraje. O výsledek turnaje přitom vůbec nejde. Jeho účastníci se mezi sebou pokusí vybrat co nejvíce peněz, aby sedmiletému klučinovi nějakou tu léčbu pomohli finančně zabezpečit.

„První den se bude hrát od 17 hodin. Do turnaje se zapojí snowboardistka a bronzová olympionička z her v Koreji Eva Samková,“ zdůrazňuje Pavel Petr a dál zmiňuje zajímavá jména: „Zúčastní se taky volejbalisté liberecké Dukly Jakub Veselý a Patrik Indra nebo skokani na lyžích František Holík, Filip Sakala a Tomáš Vančura v týmu se sdruženáři Tomášem Portykem či Ondřejem Pažoutem.“

V sobotu se předvedou Bílí Tygři

Sobotní program – 2. června začne ve 14 hodin. „Druhý den se zapojí liberečtí hokejisté a v rámci turnaje se střetnou například v derby s Mladou Boleslaví.“
Přímo v benátecké sportovní hale budou moci Filípkovi pomoci také návštěvníci haly při již dvanáctém ročníku charitativního florbalu. Ten loňský přinesl dvanáctiletému sledge hokejistovi částku 217 tisíc.

Zajímá vás, jaké dresy známých sportovců se budou dražit pro dobrou věc? Tady je máte, nebo alespoň některé z nich:

Cíl? Vybrat na tři léčby

Letošní ročník by mohl částku navýšit – i díky výtěžku z aukce hokejových a fotbalových dresů nebo třeba poháru, který věnoval po vítězství na Barum Rally v roce 2016 nejlepší český automobilový jezdec Jan Kopecký. Zapojit do dražby se přímo na místě může každý. „Rádi bychom Filípkovi vybrali alespoň na tři léčby. Jednu máme už před zahájením turnaje zajištěnou,“ říká s potěšením Pavel Petr.

Sedmiletému Filípkovi lékaři v prvním roce života diagnostikovali dětskou obrnu, akce má za cíl vybrat na léčbu
autor: Pavel Petr

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.