Festivalu národnostních menšin v Liberci se letos zúčastnili i cizinci z jiných měst Libereckého kraje

28. srpen 2021 09:14

Čínské smažené knedlíčky, indická mrkvová chalva nebo arménský medovník. To byly jen některé národní speciality, které připravili zástupci národnostních menšin na letní festival do Liberce. Představili na něm nejen chutě svých zemí, ale například i hudbu a tanec.

Páteční festival nazvaný Liberec - jedno město pro všechny na náměstí před libereckou radnicí sice provázel déšť, návštěvníci ale přišli i tak. Mohli tak vidět různá vystoupení na pódiu i před ním, nebo ochutnat exotická jídla ve stáncích označených vlajkami států, odkud jejich osazenstvo pocházelo.

Svou kulturu a národní zvyky tam představilo třináct zástupců menšin, například z Číny, Indie, Bolívie a Vietnamu. Na jubilejním, desátém ročníku festivalu, se na náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci setkali cizinci z celého kraje.

„Za těch deset let se nám rozšířilo spektrum cizinců. Nejedná se pouze o cizince žijící v Liberci, ale v Libereckém kraji. Máme tu zástupce i z České Lípy, z Jablonce, z Turnova,“ uvedla Žaneta Kaprasová z Centra pro podporu integrace cizinců, které festival spolupořádalo s libereckým komunitním střediskem Kontakt.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související