Festival se stěhuje, místní se bojí hluku

2. červenec 2012

Festival Benátská noc letos poprvé nebude na Malé Skále, ale odehraje se v libereckém Vesci. Pro Liberec to bude premiéra a lidé z okolí se jí bojí, zejména kvůli hluku.

„Nedá se očekávat, že festival skončí v deset hodin večer. A i kdyby, tak by tam ti lidé stejně zůstali, dožadovali by se zábavy a stejně by tam hluk byl,“ myslí si šéf osadního výboru a liberecký zastupitel za Změnu pro Liberec Jaromír Baxa. Festival by se podle něj v takové blízkosti od obytných zón konat neměl.

Pořadatel festivalu Pavel Mikez připravuje po dohodě s městem a hygieniky řadu opatření, aby Benátská noc zasahovala do života místních lidí co nejméně. Co se týká hluku, věří, že jeho šíření zabrání zalesněný kopec nad areálem.

„Zvukové systémy se dnes dají nastavit tak, že do obydlených oblastí by mělo doléhat jen minimum hluku,“ vysvětluje Mikez. Připouští ale, že stoprocentně se nic zaručit nedá, protože šíření zvuku závisí mimo jiné na povětrnostních podmínkách.

Na festivalu Benátská noc letos vystoupí například Bryan Adams, Emir Kusturica nebo skupina Kabát. Ve Vesci u Liberce se koná 27
a 29.července.

Spustit audio