Festival Lípa Musica dostane od České Lípy osm set tisíc korun

Česká Lípa podpoří Mezinárodní hudební festival Lípa Musica osmi sty tisíci korunami z fondu zastupitelstva. Peníze jsou určeny na přípravu letošního ročníku. Oproti předešlým letům je suma skoro dvojnásobná.

Festival podle vedení města přispívá k dobrému jménu regionu. „Nic podobného v oblasti kultury ve městě nemáme, takže jsme na festival patřičně hrdí. Koneckonců nese v názvu slovo lípa. Tento název je známý už za hranicemi kraje i v zahraničí,“ uvedl radní Michal Prokop ze sdružení Živá Lípa.

Ve městě se v rámci 18. ročníku festivalu uskuteční šest projektů, vedle koncertů také pěvecká soutěž Lípa Cantantes a mistrovské kurzy pro žáky zdejší základní umělecké školy. Hvězdou festivalu bude britské vokální sexteto The King’s Singers, které vystoupí 17. září v bazilice Navštívení Panny Marie v Hejnicích na Liberecku.

Blízké hlasy z dáli - zahajovací koncert mezinárodního festivalu Lípa Musica

Festival Lípa Musica začínal před lety jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Na programu letošního ročníku bude 24 akcí na 16 místech nejen v Libereckém, ale i v sousedním Ústeckém kraji a v Německu.

Akci pořádá spolek pro duchovní kulturu ARBOR, který v České Lípě už druhý rok organizuje i cyklus komorních koncertů. Festival má zhruba 140 podporovatelů a jeho rozpočet se pohybuje kolem sedmi milionů korun, 40 procent je z veřejných zdrojů.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související