Exprimátor Liberce Kittner byl u soudu kvůli machinacím s pozemky. Vinu odmítl

15. listopad 2013

Výslechem bývalého libereckého primátora Jiřího Kittnera z ODS dnes u Krajského soudu v Liberci pokračovalo projednávání údajných machinací s pozemky a nemovitostmi. Kittner, který stojí před soudem spolu s bývalými regionálními politiky a spolustraníky Pavlem Krenkem a Jiřím Zeronikem, jakoukoliv vinu odmítl.

„Předmětem obžaloby jsou převody nemovitostí, ke kterým došlo v letech 2003 až 2006 z vlastnictví města Liberec. Tyto nemovitosti byly nevýhodně směněny nebo převedeny na třetí osoby, čímž obvinění jako osoby mající postavení veřejných činitelů v orgánech statutárního města Liberec měli vykonávat své pravomoci v rozporu se zákonem,“ přiblížil obsah žaloby státní zástupce Miloš Klátik.

Škodu vyčíslil na 13 milionů korun. Nicméně současné vedení města Liberec a Sportovního areálu Ještěd, přes které převody městského majetku šly, vymáhají částku 23 milionů.

Exprimátor města Jiří Kitner obvinění ze zneužívání pravomoci veřejného činitele i porušování pravidel při správě cizího majetku odmítá, není si vědom pochybení a s obžalobou nesouhlasí.

Podle svých slov se pouze snažil přispět k rozvoji Sportovního areálu Ještěd a připravit podmínky pro mistrovství světa v lyžování. Majetek se prý směňoval proto, aby parcely pod sjezdovkami a u budoucího běžeckého areálu ve Vesci nevlastnili soukromníci, ale akciová společnost města.

„Celé úsilí směřovalo k tomu, aby pokud možno areál byl na pozemcích a disponoval nemovitostmi, které vlastní Sportovní areál Ještěd, připravit infrastrukturu k mistrovství světa. K tomu jsme se snažili jednat se všemi vlastníky, a bylo jich spousta, abychom toho cíle dosáhli,“ uvedl Kittner.

„Vlastníci samozřejmě za svůj majetek něco chtěli a postavení toho, kdo po vás obecně něco chce, je vždycky horší. Protože někteří vlastníci se netajili tím, že prodávat nechtějí, a jestliže ho chceme, tak mají své podmínky, a ty my buď splníme, nebo nikoliv,“ vysvětlil.

Šlo například o směnu bývalé restaurace Mošner na Ještědu v hodnotě téměř půl milionu. Za ni dostali majitelé tři byty v centru města a další tři pozemky. Škoda v tomto případě podle obžaloby přesahuje 3 miliony korun.

Obdobně nevýhodně údajně obžalovaní směnili i restauraci Berlín, pozemky u sjezdovky na Bucharce nebo pozemky v sousedství sjezdovek na Pláních. Podle státního zástupce Miloše Klátika městu vznikla škoda za více než 9 milionů korun. Sportovnímu areálu Ještěd pak za další téměř čtyři miliony korun.

Svědci budou vypovídat v lednu

Kittner je ale přesvědčený, že městu ani sportovnímu areálu žádná škoda nevznikla. Při přípravě areálu si prý zároveň byli vědomi hrozeb, že kdyby šampionát připravili špatně a mistrovství se neuskutečnilo, celá investice by byla zmařená a Česká republika by utrpěla ostudu.

Důležité tak podle něj bylo, že se lyžařský šampionát uskutečnil a zmodernizovaný areál na Ještědu zhodnotil: „Do areálu byly neinvestovány desítky miliónů, je tam poměrně moderní infrastruktura a dá se usuzovat i z toho, za kolik se třeba podávají podobné areály, že ta hodnota je dneska určitě větší, než je sto miliónů korun.“

Po Kittnerově výpovědi soud odročil kauzu na leden. Bude předvolávat svědky, kteří u směny městského majetku byli. Soudce Petr Neumann chce také rozklíčovat všechny kupní smlouvy a znalecké posudky.

Pokud soud uzná tři regionální politiky vinnými, hrozí jim podle Miloše Klátika nepodmíněný trest. „ V případě obžalovaných Krenka a Zeronika je trestní sazba až do 12 let, v případě obželovaného Kittnera je to od tří do deseti let,“ dodal.

autoři: Ivana Bernáthová , jšo , Eva Malá , sib
Spustit audio