Dvacet let života na jedné hromadě, říká Milan Šír z Liberce. Jeho dům před týdnem strhli hasiči

22. září 2020

Představte si, že jste doma a náhle slyšíte podivné praskání. A když z domu i s dětmi utečete, začnou se hroutit zdi. To není scénář katastrofického filmu, ale realita jedné liberecké rodiny. 

Dvě děti, jejich rodiče a babička přišli v pondělí 14. září o domov. Dvoupodlažní vila v Liberci Františkově, kde bydleli a do které investovali všechny úspory, se začala rozpadat. Stěny domu začaly praskat a dvě boční zdi se odtrhly. Nestabilní budovu museli hasiči po rozhodnutí statika strhnout.

Rodina městského policisty sice stačila dům opustit ještě před zřícením stěn, po stržení domu ale přišla o všechno. Zachránit stihli jen pár drobností. Veškeré jejich věci tak zůstaly pod sutinami. Na zřícený dům navíc stále splácí hypotéku ve výši asi milion a půl korun.

Slyšeli jsme praskání domu, já jsem se otočila a praskala zeď, takže jsme vyběhli...
Petra Šírová

„Dvacet let života na jedné hromadě, to se jinak popsat nedá. Naše fotky, naše vzpomínky, alba. Všechno je pod touhle hromadou,“ konstatoval Milan Šír, jeden z obyvatel strženého domu. Ze dvou pater někdejší modré vily zbylo jen torzo. Všechno je pokryté prachem z cihel, které společně s trámy leží na hromadě vyšší než tři metry.

Statik nařídil stržení domu

V době natáčení reportáže čekali Šírovi na statika, který měl přijet provést průzkum, aby poté mohl vypracovat odborný posudek o příčinách zřícení stěn. Do té doby nemohla rodina sutiny začít odklízet, odborný posudek by totiž nebylo na čem stavět. Zřícení může souviset se stavebními pracemi, které v tu dobu na domě prováděla soukromá firma. Statik už ale místo prozkoumal a soukromá firma rodině nabídla bezplatné odstranění sutin.

„My jsme slyšeli praskání domu, já jsem se otočila a praskala zeď, takže jsme vyběhli,“ zavzpomínala na osudné pondělí Petra Šírová, maminka třináctiletého Milana a devítiletého Ríši. Během natáčení reportáže se jí podařilo v sutinách domu najít magnetku s fotografií obou synů. „Ty fotky s dětmi máme, jak říkal manžel, asi čtyři. Nemáme nic,“ komentovala trpce Petra Šírová.

Pomohli známí i cizi lidé

Možná nejhůř z rodiny celou situaci nese Hana Kočová, maminka Petry Šírové, která v domě s ostatními bydlela osm let. „Já jsem si říkala, že se třeba probudím z příšerného snu a všechno bude normální. V nouzi poznáš přítele, ale my poznáváme i cizí lidi jako přátele. Opravdu chodí a nosí nám jídlo, pořád se ptají, jestli něco nepotřebujeme. Ta solidarita je úžasná. Moc děkujeme za to všechno,“ popsala Hana Kočová s pláčem.

Celá rodina teď bydlí ve vedlejším domě. „Můžou zůstat tak dlouho, dokud budou potřebovat. Jsme lidi, jeden k druhému má být hodný,“ uvedla ke své pomoci sousedka Šírových Hana Chybová, která u sebe všechny obyvatele zříceného domu ubytovala.

Rodině pomáhali lidé věcnými dary. Vybavení už ale mají Šírovi dostatek. Pomocnou ruku poskytl i zaměstnavatel babičky Hany Kočové. Banka, ve které pracuje, jí bezprostředně po stržení domu zřídila transparentní účet 123 - 2588860237/0100. Na něj se zatím ve veřejné sbírce vybralo skoro půl milionu korun. Nejspíš na něj přispěje i město Liberec, dvousettisícový dar musí odsouhlasit zastupitelé.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související