Dopravu na Českolipsku komplikuje letos řada omezení

27. červenec 2011

Dopravu na Českolipsku komplikuje letos v létě řada omezení. Na silnicích prvních i nižších tříd probíhají opravy, řidiči se musejí připravit na objížďky a na kolony. Kde přesně jsou jaká omezení?

Pokud budete do České Lípy nebo do okolních měst cestovat z Liberce, musíte se na omezení připravit hned na samotné hranici českolipského okresu. Na hlavním tahu z Liberce na Českou Lípu, na silnici I/13, probíhají opravy za obcí Jitrava. Silničáři tam frézují a opravují vozovku v celém jízdním pruhu, doprava je proto stažena do druhého jízdního pruhu a provoz řídí semafor.

Další opravy probíhají na komunikaci I/9, z Nového Boru do České Lípy. Je tam položený nový povrch, frézování je už fakticky dokončeno, ale přesto stále platí v tomto úseku nižší povolená rychlost.

Na silnici číslo 9 ve směru z České Lípy do Sosnové a dál ve směru na Mladou Boleslav se staví nová rychlostní komunikace, připravuje se tam řada nadjezdů a podjezdů, stavba stále není dokončená a situace je tam přehledná jen za podmínky, že řidiči dodržují stanovenou rychlost, tedy padesát, místy třicet kilometrů v hodině.

Navíc v tomto úseku, od Sosnové do obce Zahrádky přibylo nové dopravní omezení. Před obcí Zahrádky stojí starý most, který už bylo potřeba opravit. Byl v tak dezolátním stavu, že bylo nutné celou jeho jednu polovinu úplně strhnout. Provoz je v tomto místě sveden do jednoho jízdního pruhu a dopravu řídí semafory.

A ještě jedna komplikace čeká řidiče na Českolipsku, a to na cestě do Dubé. Cesta od České Lípy přes Doksy je totiž v těchto dnech zcela uzavřená, a to jak pro nákladní, tak pro osobní vozidla. Objížďka do Dubé je ale dobře značená, řidiči by tedy neměli zabloudit, ale musejí počítat se zdržením.

Dopravu na Českolipsku dlouhodobě komplikuje také divoká zvěř kolem silnic. Většinou jde o srnky, stalo se ale už i to, že řidiči se setkali s jelenem. Takové nehody končí většinou bohužel tragicky.

Rada, jak se zvěři na silnicích vyhnout ale bohužel ani podle dopravních expertů víceméně neexistuje. Řidiči by měli samozřejmě dbát zvýšené opatrnosti v místech, kde je cedule, která na přítomnost zvěře vysloveně upozorňuje. V takovém úseku by měli jet řidiči maximální povolenou rychlostí, tedy devadesát, a být opravdu pozorní.

Situace není ani tak aktuální přes den, to se většinou zvěř do silnice neodváží, ale v noci je velmi pravděpodobné, že řidiči na nějakou tu srnku narazí. Cedulí, které na zvěř u silnice upozorňují, je na Českolipsku bezpočet.Jedna z nich je na silnici, která vede od České Lípy přes Zahrádky na Doksy.

Ta před zvěří varuje a je navíc ve velkém reflexním obdélníku - v tomto místě se zvěř pohybuje u silnice opravdu velmi často, a to i za světla. Ne náhodou je v těchto místech maximální povolená rychlost snížená na 70 kilometrů v hodině.

autor: sas
Spustit audio