Dopravní problémy v Bedřichově mají vyřešit úpravy za 29 milionů

14. prosinec 2019

Ke zvýšení bezpečnosti místních i turistů by měly částečně přispět chystané úpravy cest v Bedřichově v Jizerských horách.

Obec se jako oblíbený cíl turistů často potýká s dopravními problémy. Na zlepšení dopravní infrastruktury bude použito v příštích dvou letech zhruba 29 milionů korun. Podíl obce bude dva miliony a zbytek zaplatí Liberecký kraj. Informoval o tom hejtman kraje Martin Půta (SLK). V plánu je vybudování točny autobusu a chodníků, oprava mostu a vybudování navigačního systému.

Podle hejtmana pro obec využije kraj peníze, které dostal navíc ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Bedřichov jako obec nemůže o peníze ze státního fondu žádat a vzhledem k rozpočtu Bedřichova je mimo možnosti obce tu situaci vyřešit,“ uvedl Půta.

Bedřichov patří mezi oblíbené turistické cíle a hlavně v zimě jsou tam problémy v dopravě. Obec je hlavním nástupním místem Jizerské magistrály a zhruba pětkrát až desetkrát za sezonu jsou komplikace v dopravě v obci tak velké, že musí provoz řídit policisté. V plánu je proto vybudování navigačního systému, který by řidiče o obsazenosti parkovacích míst a průjezdnosti obce informoval už v Liberci nebo Jablonci, z nichž vedou do Bedřichova silnice. Už letos by měly být první informační cedule u České chalupy na příjezdu z Liberce.

Ke zvýšení bezpečnosti chodců by pak mělo přispět vybudování chodníku podél hlavní cesty z Maliníku k odbočce na Rajtrův statek, která pokračuje dál do centra obce. Také bude opraven most přes Nisu u penzionu Ludmila. „Je to příjezdová komunikace k parkovištím P3 a P4 a do skiareálu. Je to taková úzká jednosměrná komunikace, kde v zimě navíc chodí spousta lyžařů, takže je to dost nebezpečné,“ uvedl starosta obce Petr Holub. V plánu je rozšíření silnice a vybudování chodníku.

Vzniknout by také měla točna autobusu na Maliníku, aby tam mohly zajíždět i linkové autobusy z Jablonce. „Je to už poměrně také hodně exponované nástupní místo na magistrálu,“ dodal starosta.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související