Domácí tvarohová zmrzlina
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny potřebné k výrobě zmrzliny:
- 200 ml kysané smetany
- 250 g měkkého tvarohu
- 7 polévkových lžic moučkového cukru
- 1 ledové kaštany – čokoláda
- 1 lžička kakaa
- 50 g ztuženého tuku
- 2 umělohmotná plata na vejce
Suroviny na ozdobu:
- ovoce,
- šlehačka
- oplatky
Postup:
Nejprve dobře vymyjeme a vysušíme umělohmotná plata na vajíčka. Z tvarohu, smetany a cukru vyšleháme v míse hladkou hmotu. Ve vodní lázni rozpustíme ledové kaštany, ztužený tuk a kakao. Když se vše rozpustí, mícháme tak dlouho, až se všechny suroviny pěkně spojí a hmota trochu prochladne.
Do každého důlku pro vajíčka v platu nalijeme 1 polévkovou lžíci rozehřáté čokoládové hmoty a 2 polévkové lžíce tvarohového krému. Potom necháme v mrazáku několik hodin ztuhnout. Zmrzlé "bábovičky" jdou velice dobře vyklopit a před podáváním je můžeme ozdobit ovocem, šlehačkou či oplatkou. To už záleží na fantazii každého.
Celková doba přípravy: 15 minut, bez doby nutnéné k zmrazení směsi.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.