Doksy aneb Třeskoprsky otevřely naučnou stezku Čtyřlístku

1. duben 2012

V bydlišti známého českého komiksu Čtyřlístek, v Třeskoprskách dnes slavnostně otevřeli novou naučnou stezku. Měří 12 kilometrů a vede kolem Blaťáku. Kdo čirou náhodou neví, kde jsou Třeskoprsky a Blaťák, může si prohlédnout mapu v oblasti Doks a kolem Máchova jezera.

Renata Mauserová z Městského informačního centra v Doksech – neboli Třeskoprskách – provedla dnes po naučné stezce kolem Blaťáku první výpravu. Přiblížila všechny zajímavosti.

„Králův stolec je skalní útvar v lese, který je asi 400 metrů vysoký a je plochý. Vypráví se o něm legenda, že v době, když tu pobýval císař Karel IV. – tedy ve 14. století, vytvořili mu jeho služebníci na skále posezení, ze kterého hleděl na své vodní dílo: velký rybník, dnešní Máchovo jezero,“ přibližuje jednu ze zastávek Renata Mauserová.

Ilustrátor a autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček přijímá od dětí návrhy na dobrodružství dalších sešitů. Děti si přejí, aby Čtyřlístek našel poklad zakopaný pod vodou někde v keňské džungli. Jedna z dospělých návštěvnic se přimlouvá za to, aby Myšpulín vynalezl automatickou žehlírnu, kam by padalo prádlo přímo z pračky.

„To je určitě dobrý nápad. Zatím musejí chlapci pomáhat. Fifinka, to je ta odborná práce, žehlí, jeden musí skládat, jeden musí uklízet prádlo tam, kam patří, a jeden to vyndává z té pračky,“ popisuje Jaroslav Němeček, jaký je současný stav.

A když všichni pomáhají, bude mít snad Fifinka čas vydat se s Bobíkem, Pinďou a Myšpulínem kolem Blaťáku.

autoři: Ivana Bernáthová , Marína Dvořáková
Spustit audio