Dobrovolníci uklidí v Jizerkách. V infocentrech si můžou vyzvednout úklidové pomůcky

6. květen 2019 08:38

V polovině května se bude konat tradiční úklid Jizerských hor. Pytle, rukavice a další pomůcky si ale můžeme už ode dneška 6. května vyzvedávat v infocentrech třeba v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo přímo v horách. Organizátoři je poskytnou všem zájemcům.

Uklízí se hlavně kolem turistických cest a akci pořádá Společnost pro Jizerské hory. Koná se pravidelně po zimní a letní turistické sezoně. Pytle a další pomůcky poskytnou v předstihu všem, není třeba se nikam registrovat. Řada účastníků úklid spojí s výletem do hor, často třeba rodiny s dětmi. K tomu přispívá i to, že při úklidových dnech, které jsou letos 18. a 19. 5., lákají dobrovolníky přímo na parkovištích na horách.

Kuriozity? Odstavený kočárek v lese

Dobrovolníci, kteří se do úklidu zapojí, v horách nacházejí různé věci – třeba pneumatiky nebo plasty, ale i netradiční předměty. Zkušenosti z minulých úklidů shrnula po jednom z těch předešlých Kateřina Bednářová, ředitelka Společnosti pro Jizerské hory: „Vždycky nás překvapí třeba to, že uprostřed lesa najdeme odložený dětský kočárek. Likvidovali jsme třeba i půlku starého rozebraného auta v lese, na místě, kde by to člověk opravdu nečekal.“

Pytle s odpadky nechávají účastníci úklidu u cest, dají vědět organizátorům a ti je potom svážejí. Často jim to trvá celý následující týden. Odpadů totiž bývají tuny. 

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související