Dobrou noc si popřáli v cikánské jeskyni a ve stanech postavených na sněhu

V jeskyni nedaleko skalního hradu Sloup na Českolipsku si v noci na dnešek ustlala parta asi dvaceti odvážlivů.

Někteří spali zachumlaní do spacáků v tak zvané cikánské jeskyni, další ve stanech, které rozbalili na sněhu. Turisté z Českolipska, Ústecka, Jirkova, Pardubicka nebo Prahy si do neděle užívají zimní táboření.

Někteří nocležníci na místo určené k přespání v pátek večer nedošli. Cestu jim znemožnil déšť, a tak přespali ve spacácích v kryté autobusové zastávce jako třeba František Menghin.

Spousta lidí vyhledává snadnou cestu, aby nemuseli zažívat nesnáz. My ji naopak vyhledáváme. Petr Randus

Organizátorem zimního táboření je Petr Randus. „Celou noc lilo jako z konve, ve stanu je vlhko. Člověk na zimní stanování musí být otužilý hlavně duševně, aby byl schopný přijmout nepohodu. Spousta lidí vyhledává snadnou cestu, hotely, aby nemuseli zažívat nesnáz. My ji naopak vyhledáváme,“ říká Petr Randus.

„Noc byla prima, celkem teplo, já jsem spal v jeskyni. Mám spacák do méně než minus pětadvacet stupňů,“ říká jeden z účastníků Miroslav Minár z Holic u Pardubic.

Paní Markéta a paní Bohumila přijely z Jirkova na Chomutovsku. Spaly na karimatce, ve spacáku, zima prý nebyla, jen na špičky nohou. Přidávají radu. Když je zima, je dobré zahřát se během, udělat si třeba kolečko kolem kopce, a hned pak zalézt do spacáku.

V cikánské jeskyni na Českolipsku stráví ještě jednu noc. Další zimní stanování plánují na poslední víkend v únoru v Brništi.

Zimní stanování v jeskyních u skalního hradu Sloup
Spustit audio