Do Liberce se sjely legendární sportovní vozy na největší český Porsche festival

3. září 2016

Uplynulo už 141 let, co se ve Vratislavicích narodil automobilový konstruktér Ferdinand Porsche. Při této příležitosti probíhá v Liberci už 22. sraz sportovních vozů značky Porsche.

Centrem je areál pivovaru Konrád, kde sídlí Muzeum Ferdinanda Porsche a kam dnes zamířily také další sportovní vozy historie i současnosti.

Pořadatelé očekávají obrovskou, možná i rekordní účast. Ferdinand Porsche festival je největším srazem těchto sportovních vozů. Pořadatelé měli už v týdnu více než 170 přihlášených „poršáků“, a tak doufají, že se jim letos konečně podaří prolomit očekávánou dvoustovku.

V pátek odpoledne přijeli první nedočkavci, které jsme mohli v podvečer vidět na spanilé jízdě Vratislavicemi a Libercem.

Kromě vozů Porsche přijela řada dalších historických i současných vozů, protože součástí letošního festivalu je i setkání a výstava sportovních automobilů jiných světových značek od Fiatu přes Corvetu po Ferrari, nazvaná II. Autofestival rychlosti AUTOSPORTING. Také se tam pod názvem Slet eMBéiXů setkají majitelé škodováckých tisícovek.

Ačkoli se dnes koná řada dalších motoristických akcí, jako třeba trucky v Mostě, dorazí podle pořadatele Milana Bumby několik závodních Porsche se svými jezdci, včetně tisícovky, která se účastnila závodu Londýn - Sydney i s jezdcem Otou Landeckým.

Do Liberce se sjely legendární sportovní vozy na největší český Porsche festival

Liberecko proslavil ve světě automobilů nejen Ferdinand Porsche, ale také LIAZ, takže nebude chybět dakarská legenda Jiří Moskal a další nejen zdejší soutěžní jezdci.

Sportovní se odpoledne ve 14 hodin vydají asi 100 kilometrový výlet. Potkat je bude možné u Obřího sudu nebo u Jizerskohorského technického muzea v Bílém Potoce.

Kolem 18. hodiny se auta vrátí zase zpět k vratislavickému pivovaru, a pak bude čas na posezení, povídání a občerstvení a ti, kteří odolají pivovarským produktům, se v deset večer vydají na Půlnoční orientační rally Ještědským hřebenem.

Nechybí ani atrakce pro děti, a to závody šlapacích autíček pořádané pod patronací Nadace Terezy Maxové a závodit se bude i v ovládání RC modelů.

Spustit audio