Do babyboxu v České lípě dnes někdo odložil prvního novorozence. Dostal jméno po primáři

26. červenec 2019 12:29

Do babyboxu v českolipské nemocnici dnes krátce před sedmou hodinou ráno někdo odložil první dítě. Chlapeček měří 49 centimetrů a váží 3,36 kilogramu.

„V 06:40, kdy je tu nejvíc rušno, se rozezněla signalizace babyboxu, který je zboku našeho centra zdraví u vchodu do nemocnice. Uvnitř byl donošený, krásný zdravý kluk. Čerstvě narozený byl oblečený v bodyčku a zabalený v dece, dobře se o něj postarali,“ uvedla mluvčí českolipské nemocnice Kateřina Amrichová.

Novorozený chlapec dostal jméno po primáři gynekologie Miloši Volkovi, který společně s týmem zdravotníků pediatrie u vyjmutí dítěte z babyboxu asistoval.

Miloš je prvním dítětem odloženým do českolipského babyboxu od jeho instalace v roce 2013. První babybox by v kraji zřízen v roce 2008 u Krajské nemocnice Liberec a o dva roky později i v nedalekém Jablonci. Po jeho instalaci v České Lípě byl v roce 2015 nainstalován také do nemocnice v Turnově. V Libereckém kraji už díky nim dostalo šanci na lepší život celkem osm dětí, čtyři děvčátka a čtyři kluci.

V celé České republice bylo od zavedení schránek v roce 2005 odloženo 194 dětí.

autoři: Jan Charvát , | zdroj: ČTK
Spustit audio