Do 3. ročníku soutěžní kampaně Do práce na kole se v Liberci hlásí stovky lidí

9. duben 2014

Navzdory náročnému podhorskému terénu přibývá v Liberci v posledních letech cyklistů. I těch, kteří jezdí na kole do práce. Kampaň a soutěž nazvaná Do práce na kole pomáhá tomu, aby bylo v ulicích města ještě více cyklistů a mnohem méně aut. V Liberci v úterý začal už její třetí ročník.

„Jenom vás poprosím o volné tempo. Nespěcháme, aby nám stačili i cyklisté s nákladními koly, děti a podobně,“ instruoval účastníky zahajovací jízdy letošní kampaně Do práce na kole Pavel Matějka ze sdružení Cyklisté Liberecka.

První jízda vedla do Vratislavic, kde si mohli cyklisté nechat zdarma seřídit svá kola.

Zuzana Skřítilová jezdila na kole už přes zimu, takže to nepotřebovala. „Jezdím šest kilometrů ze Zeleného údolí do Pilínkova do Preciosy. Do práce je to mírně do kopce a z práce se už člověk sveze domů,“ popisuje.

Miroslav Novák se letošní kampaně Do práce na kole také účastní. Proč ne, říká. V soutěži může vyhrát nové kolo, a to se hodí.

Jak dodává, díky těmto kampaním se v Liberci postupně lepší podmínky pro cyklisty.

„Cyklostezky přibyly, to je dobře. Ještě chybějí nájezdy. Možná by pomohly dodatkové tabulky do jednosměrek, aby mohli cyklisté jezdit v protisměru,“ uvažuje.

Stojany na kola na zastávkách

Cyklistům se už v minulosti podařilo prosadit obousměrné zprůjezdnění ulic, jako je Pražská, Revoluční, Barvířská nebo Stromovka. Na magistrátu jsou už návrhy na podobnou úpravu dalších ulic například okolí Nerudova náměstí nebo nemocnice.

Podle náměstka primátorky Jiřího Rutkovského z Unie pro sport a zdraví, který usiluje o rozvoj cyklistiky ve městě, by se snad mělo brzy podařit prodloužení cyklopruhu z centra města podél teplárny až do Rochlic.

„Poslední informace - nevím, jestli mě chtějí ukonejšit naši zaměstnanci - je taková, že by tam měla být řešena cyklistická doprava až na Poštovní náměstí,“ tvrdí.

Dopravní podnik chce také na vybraných zastávkách městské dopravy instalovat stojany na kola a orientační mapy pro cyklisty.

autoři: Ivana Bernáthová , sib
Spustit audio