Díky mladé farářce Žanetě Černochové ožívá znovu po dlouhých letech Husův sbor ve Studnici u Náchoda

2. červenec 2021

Mladá farářka Žaneta Černochová se snaží obnovit život náboženské obce ve Studnici u Náchoda a také kulturní tradice, které ke sboru vždy patřily.

Za horkého letního dne spolu vstoupily redaktorka Romana Joudalová spolu s farářkou Žanetou Černochovou do tichého interiéru stavby, která brzy oslaví stoleté výročí.

A paní farářka dělá vše pro to, aby modlitebna Církve československé husitské ve Studnici na Náchodsku, postavena předky s nadějí a velkým úsilím, znovu ožila a sloužila všem lidem dobré vůle.

Husův sbor ve Studnici opět slouží svému účelu. Pomalu se k jeho pravidelným návštěvám vracejí věřící ze Studnice i okolních obcí. Je to návrat k významné tradici.

Čtěte také

Paní Miloslava Smetanová z České Skalice vzpomíná:
„Ve Studnici měli moji rodiče příbuzné, ke kterým jsem jako holka s nimi jezdila. Několikrát jsme byli ve sboru na slavnosti výročí Mistra Jana Husa. Pamatuji si, že byl kostel krásně vyzdobený, samé květiny kolem zdí. Hodně různých setkání se odehrávalo na zahradě. Ta je tam rozlehlá, byla tehdy v pořádku a udržovaná, teď bohužel už ne."

„Studnické „farníky“ jsem poznala osobně v době, kdy sloužil ve Studnici farář Jiří Musil. I on tehdy převzal farnost v nepořádku, já jsem mu pomáhala, jako teď farářce Žanetě Černochové. Spolu jsme navštěvovali členy v okolních vesnicích a osobně s nimi navazovali kontakty. Byli to lidé z obcí Žernov, Všeliby, Starkoč, Zblov, Bakov, Řešetova Lhota."

„Všichni vzpomínali na doby, kdy se ve sboru opravdu žilo, na slavné půlnoční mše s vytrubováním na lesní rohy, na oslavy Mistra Jana Husa, na zahradní slavnosti, na slavné pohřby.“

Pravidelné bohoslužby v Husově sboru ve Studnici jsou každou druhou a čtvrtou neděli od 17 hodin.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka