Svoboda svědomí byla úžasná věc za minulého režimu a je úžasná i dnes

10. únor 2019

Na rozhlasovou Návštěvu se tentokrát redaktorka Romana Pacáková vydala do Rychnova nad Kněžnou. Krásné městečko pod Orlickými horami je už téměř dvacet let domovem paní Aleny Naimanové. 

Drobná, vždy usměvavá a velmi srdečná žena působí na první dojem možná trochu křehce, ale to je jen zdání. Je silná, vytrvalá, odvážná a má velké srdce. Celý život jde cestou, kterou si zvolila. Není lehká, ale je naplněná bezpodmínečnou láskou a nezištnou pomocí druhým.

První a důležitý je úsměv a povzbuzení. Nemocniční kaplanka slouží v Rychnově nad Kněžnou a Jaroměři

Farářka Alena Naimanová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Už víc než dva měsíce mají pacienti nemocnic v Rychnově nad Kněžnou a Jaroměři možnost využívat služeb kaplanky. Ta se s některými pomodlí, s jinými si jen popovídá. K dispozici je i příbuzným nemocných, nebo samotnému personálu.

Paní Alena po maturitě na náchodském gymnáziu vystudovala Husovu bohosloveckou fakultu v Praze a stala se farářkou. Nastupovala zrovna normalizace a tak to nebyla příliš perspektivní volba. Věděla, že to nebude mít lehké a nakonec to bylo těžší, než si uměla představit. Ale nikdy to nevzdala. Ve svých 70 letech se má za čím ohlížet, ale přes všechny své aktivity a plány na vzpomínky nemá čas.

Alena Naimanová je nejen farářkou Církve československé husitské, ale také nemocniční kaplankou, trenérkou paměti, předsedkyní českého výboru mezinárodního ženského hnutí Světový den modliteb, poutnicí a v neposlední řadě maminkou a několikanásobnou babičkou.

Návštěva u farářky Mgr. Aleny Naimanové

Narodila se v Jaroměři, vyrůstala v České Skalici, na gymnázium chodila v Náchodě a po vysokoškolských studiích také v tomto kraji začala působit jako farářka. Nejdříve v Úpici, později v Náchodě a v Polici nad Metují. Od konce roku 1999 je farářkou Církve československé husitské v Rychnově nad Kněžnou a okolí. Ve své církvi působí v poradním sboru biskupa, v ústředí péče o děti a mládež a je členkou církevního zastupitelstva.

Na otázku, proč si vybrala službu v Církvi československé husitské, odpovídá s úsměvem: „Protože je společenstvím lidí, které spojuje snaha navrátit se k Bohu cestou, kterou nám ukázal Ježíš z Nazareta, kterou hledaly a nalézaly prvokřesťanské obce, putoval po ní Mistr Jan Hus. A protože v naší církvi jde především o svobodu svědomí, a to tehdy, za minulého režimu, byla úžasná věc. A je úžasná i dnes."

Návštěva u farářky Mgr. Aleny Naimanové

Po čtyřicítce, když už její vlastní děti trochu odrostly, začala farářka Alena Naimanová pracovat pro mezinárodní ekumenické (nadcírkevní) hnutí Světový den modliteb. Je předsedkyní českého výboru této světové ženské organizace.

Základním heslem je „Informovat se - modlit se - konat". Jde tu o konkrétní pomoc. Program je každým rokem orientován na jinou zemi světa. Například pro Francii před několika lety bylo důležité téma uprchlictví, pro Bahamy nejvyšší výskyt rakoviny prsu na světě, na Filipínách byla pomoc zaměřena na sirotky atd.

Kolem padesátky paní Alena začala uvažovat, že je čas začít pracovat na udržení dobré paměti. A tak spojila příjemné s užitečným. Absolvovala kurz trénování paměti a už téměř dvacet let pracuje jako lektorka.

Moderátorka Romana Pacáková a farářka Mgr. Alena Naimanová

Kurzy trénování paměti vede v Městské knihovně v Rychnově nad Kněžnou a také v Městské knihovně v Náchodě, kde působí také jako lektorka na Náchodské univerzitě volného času.

V roce, kdy oslavila sedmdesátku, se paní Alena stala nemocniční kaplankou

Už rok nabízí Oblastní nemocnice Náchod a. s. v nemocnici v Jaroměři a v Rychnově nad Kněžnou tuto novou službu. Pacientům, jejich rodinným příslušníkům, ale i zdravotníkům je k dispozici nemocniční kaplanka, farářka Alena Naimanová.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.